Huitema wil export veiligstellen bij Afrikaanse varkenspest

De varkensvleesexport van Nederland moet behouden blijven bij het binnen onze grenzen aantreffen van Afrikaanse varkenspest in wilde zwijnen. Dat stelt VVD-Europarlementariër Jan Huitema.

Huitema+wil+export+veiligstellen+bij+Afrikaanse+varkenspest
© Nieuwe Oogst

De varkenssector leeft volgens Huitema in angst dat de Afrikaanse varkenspest ook in Nederland uitbreekt bij wilde dieren, net als in België. 'Het is een enorme zorg voor boeren of ze hun vleesproduct dan nog wel kwijt kunnen, ook al is het veilig. Ik zet me ervoor in om de export van varkensproducten bij een eventuele uitbraak veilig te stellen.'


De Europarlementariër wil hetzelfde beleid dat geldt bij een vogelgriepuitbraak. 'Landen buiten de Europese Unie accepteren dan onze varkensproducten nog gewoon, zolang de ziekte zich alleen manifesteert bij wilde dieren. Het is onzin dat gelijk alle export naar derde landen geblokkeerd wordt wanneer er alleen bij wilde dieren varkenspest wordt aangetroffen.'

Regelen

Boeren worden van die beleidsmaatregel vervolgens de dupe, geeft Huitema aan. 'Niet alleen is het belangrijk dat we dit voor mogelijke toekomstige uitbraken goed regelen, maar ook moeten landen als België gewoon weer naar derde landen kunnen exporteren. Lidstaten waarin enkel wilde dieren besmet zijn, mogen niet onterecht beperkt worden in de export naar landen buiten de Europese Unie.'

De eerste gevallen van Afrikaanse varkenspest werden in 2014 aangetroffen in Oost-Europa. Bij een wild zwijn in België werd het virus vorig jaar voor het eerst aangetroffen. 'Verschillende landen buiten de Europese markt wilden de varkensproducten uit België hierdoor niet meer accepteren. De varkensproducten uit landen die getroffen zijn door de varkenspest, blijven daardoor in Europa, wat de varkensprijzen voor Europese varkenshouders doet dalen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  9° / 5°
  75 %
 • Donderdag
  8° / 4°
  40 %
 • Vrijdag
  10° / 5°
  45 %
Meer weer