Bindfolie bij ronde kuilbalen in trek

Een steeds groter aantal melkveehouders en loonwerkers ontdekt de voordelen van het wikkelen van ronde kuilbalen met een mantelfolie. Mantelfolie of bindfolie is een alternatief voor netwikkeling.

Bindfolie+bij+ronde+kuilbalen+in+trek
© Eigen Foto

Steeds meer balenpersen zijn uitgerust met de optie om ook met een mantelfolie te wikkelen. De balen zijn steviger en compacter, wat de kwaliteit van het kuilvoer ten goede komt. Daarnaast kan de veehouder de balen gemakkelijk in één handeling openen en beide folies samen afvoeren voor recycling.

Het wikkelen van ronde balen met een Baletite mantelfolie en Silotite wikkelfolie is ook wel bekend als het Film&Film-systeem. De extra laag folie zorgt voor een extra zuurstofbarrière en een compacte, stevige baal. Deze twee factoren verbeteren het inkuilproces van het kuilgras en zorgen zo voor een zo hoog mogelijke kwaliteit ruwvoer. Een tweede voordeel is dat de gevoelige plekken van de balen, de randen, bij wikkelen met mantelfolie beter beschermd zijn.

Betere conservering

'Om balen te wikkelen in mantelfolie dient de balenpers voorzien te zijn van een optie voor foliebinding', stelt Jonachim Goedgezelschap van BPI agriculture, producent van Baletite mantelfolie en SilotitePro wikkelfolie. 'Het advies is om drieënhalve laag mantelfolie aan te brengen en zes lagen wikkelfolie.'

Omdat mantelfolie het gras bij elkaar moet houden, is het sterker en heeft het minder rek dan wikkelfolie. 'Baletite rekt maximaal 10 procent. Daarmee wikkel je een veel stevigere baal dan met wikkelnet. Doordat de folie niet meer uitzet na het binden, komt er achteraf geen zuurstof meer in de baal. Het resultaat is een strakkere, compactere baal die goed conserveert', zegt Goedgezelschap.

Gemakkelijk verwijderen

Naast de goede kwaliteit voer is het werkgemak bij Film&Film-balen voor veel melkveehouders een groot voordeel. Het verwijderen van de twee folies gebeurt in één handeling en dat bespaart tijd en werk. Omdat de veehouder de folie in één keer van de baal trekt, is de kans klein dat er resten folie in het voer achterblijven. Bovendien is er maar één soort afval dat samen kan worden afgevoerd voor recycling.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  18° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  17° / 11°
  80 %
Meer weer