Staldak+nathouden+scheelt+direct+8+graden
Nieuws
© ruud ploeg

Staldak nathouden scheelt direct 8 graden

Door het dak van een koeienstal nat te houden, kan de temperatuur daarbinnen fors dalen. Dat blijkt uit een experiment van ForFarmers op een bedrijf met twee naast elkaar gelegen stallen met vergelijkbare dakbedekking.

Op de ene stal werden de dakplaten nat gemaakt, op de andere niet. In de stal met natte dakplaten daalde de staltemperatuur al na tien minuten met 8 graden. ForFarmers waarschuwt dat een niet-geïsoleerde dakplaat in de felle zomerzon tussen de 50 en 60 graden Celsius heet kan worden. Door het nat te houden, daalt de temperatuur van de dakplaten aanzienlijk. Dat heeft grote invloed op de temperatuur in de stal.

In het experiment van ForFarmers had de droge dakplaat een temperatuur van 54,3 graden, de natte dakplaat was 33 graden. Naast het natmaken van het dak blijft ventileren ook heel zinvol volgens het bedrijf. Door het verplaatsen van lucht kunnen koeien hun warmte beter kwijt.

Luchtverplaatsing

Dwars- en lengteventilatie hebben het meeste effect. Deze ventilatietypes zorgen er niet alleen voor dat de lucht verplaatst wordt in een stal, maar ook voor de aanvoer van schone lucht in de stal en de afvoer van vieze lucht naar buiten. Bij plafondventilatie is er alleen sprake van luchtverplaatsing.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  34° / 18°
  10 %
 • Zondag
  33° / 20°
  10 %
 • Maandag
  33° / 21°
  20 %
Meer weer