Veehouders in de weer met stalkoeling

Een waterkanon voor de varkens, een grote ventilator voor de koeien en een vernevelingsinstallatie voor de kippen. Boeren nemen deze warme dagen extra maatregelen om het voor de dieren zo aangenaam mogelijk te maken.

Varkenshouder Tim van der Mark uit Middenbeemster kocht een waterkanon die normaal in de bouw wordt gebruikt tegen de stof. 'Ik heb sproeiers geplaatst voor de luchtinlaat bij de stal en we hebben waterkanonnen neergezet. Zo proberen we de lucht koel te houden.'

Nevelinstallatie bij vleeskuikenhouder Erik van Veldhuisen in Renswoude
Nevelinstallatie bij vleeskuikenhouder Erik van Veldhuisen in Renswoude © Johan Wissink

Melkveehouder Evert Pleizier uit Nijkerk weidt zijn koeien 's ochtends vroeg en 's avonds laat. Tussendoor staan ze in de stal met ventilator. 'De koeien gaan meer melk geven. Er worden meer eisen aan ze gesteld, dus wil ik het de dieren aangenaam maken. In de winter heb ik me georiënteerd en zijn we uitgekomen op een grote ventilator.'

Vleeskuikenhouder Erik van Veldhuisen uit Renswoude kan de temperatuur in zijn stal 7 graden koelen, dankzij de vernevelingsinstallatie. 'In de ochtend zitten de kippen graag in de uitloop, maar als het echt warm wordt, komen ze naar binnen. Dan verkiezen ze de vernevelingsinstallatie boven de zon in de uitloop.'

Merkbaar verschil

Alle boeren merken het verschil bij de dieren. 'Vorig jaar zaten de koeien te puffen in de hoeken van de stal en nu staan ze mooi verdeeld over de stal. Overal komt frisse lucht. De lucht is warm, maar wel in beweging', aldus Pleizier.

Ook Van der Mark ziet het verschil. 'De zeugen liggen nu veel liever op de gang dan in het warme strohok. Ze vinden het heel prettig, dus het is ook beter voor het algemene dierenwelzijn.' Ook de vleeskuikens van Van Veldhuisen profiteren van de vernevelingsinstallatie. 'Je ziet helemaal niks aan de kippen, ze hebben ook geen last van de installatie en hebben geen hittestress. Ze blijven allemaal rustig zitten.'

Nevelinstallatie bij vleeskuikenhouder Erik van Veldhuisen in Renswoude
Nevelinstallatie bij vleeskuikenhouder Erik van Veldhuisen in Renswoude © Johan Wissink

Veel veehouders delen hun maatregelen op Twitter via #geenhittestress. Van Veldhuisen: 'Het is een stukje welzijn voor het dier. Het is hartstikke mooi dat iedereen laat zien dat ze met het dierenwelzijn begaan zijn. Zet het dan ook vooral op internet. Want er worden al zoveel dingen verspreid die niet waar zijn, dat we zo een positieve draai kunnen geven aan onze houderijsystemen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  35° / 21°
  10 %
 • Dinsdag
  35° / 21°
  10 %
 • Woensdag
  33° / 21°
  20 %
Meer weer