Veemarkt Leeuwarden dicht vanwege hitte

De veemarkt in Leeuwarden gaat woensdagavond niet door vanwege de verwachte hitte. Het is de eerste keer dat het om die reden gebeurt, stelt voorzitter Andries Kingma. In Bunnik wordt het tijdstip aangepast.

Veemarkt+Leeuwarden+dicht+vanwege+hitte
© Jacob van Essen

Kingma spreekt van een 'drastisch, maar snel genomen besluit'. 'We krijgen de transporten niet onder de 35 graden. En de voorspellingen woensdag overdag zijn veel te hoog. De bestemmingen donderdag liggen vooral in het Zuiden en Oosten. We willen niet dat het dierenwelzijn in het geding komt', verklaart Kingma. Daarbij kijkt het bestuur ook naar de veewagenchauffeurs. 'We willen hen niet in een positie brengen dat ze een boete riskeren. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit kijkt ook mee.'

Bunnik

In Bunnik wordt de schapenmarkt donderdag verplaatst naar een vroeger tijdstip. Het vee wordt vanaf 1 uur 's nachts binnengebracht. Om 4.30 uur in de vroege ochtend start de schapenmarkt. 'Alle dieren zijn dan in de vroege ochtend weer weg', vertelt Fred Kassink.

De veemarkt in Leeuwarden dreigde vorig jaar tijdens de hitteperiode ook niet door te gaan. Toen werden de tijdstippen van aan- en afvoer verschoven naar middernacht. De temperaturen worden woensdag echter zo hoog dat 's nachts aan- en afvoeren niet tot de mogelijkheden behoort, stelt de voorzitter van de Leeuwarder veemarkt.

Financiële gevolgen

In deze periode worden iedere woensdag zo'n vierhonderd tot vijfhonderd koeien verhandeld op de veemarkt. Kingma verwacht dat een deel hiervan volgende week wordt aangevoerd. De financiële gevolgen zijn er niet of nauwelijks. 'Voor sommige afnemers is het wel lastig. Die zijn van de aanvoer van Leeuwarden afhankelijk. Deze maatregel verstoort hun logistiek behoorlijk.'

Dinsdagmorgen werden in Leeuwarden wel schapen verhandeld. Dinsdagavond is de kalvermarkt. De laatste keer dat de Leeuwarder veemarkt niet doorging vanwege het weer was in 1989 tijdens een sneeuw- en ijzelperiode, herinnert Kingma zich.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  11° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  10° / 5°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
Meer weer