Kabinet+zoekt+slimme+idee%C3%ABn+voor+circulaire+economie
Nieuws
© Engel Lameijer

Kabinet zoekt slimme ideeën voor circulaire economie

Het kabinet heeft een bedrag van 80 miljoen euro extra beschikbaar gesteld voor de circulaire economie in 2019 en 2020. Het geld is bedoeld voor projecten die bijdragen aan een transitie naar een economie zonder afval en daarmee een bijdrage te leveren aan de CO2-reductieopgave.

De beschikbare middelen maken het mogelijk om de doelen van het kabinet dichterbij te brengen en de transitie richting een circulaire economie op te schalen en te versnellen, meldt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

In 2050 moet Nederland 100 procent circulair zijn. In 2030 zal dat de helft moeten zijn. Een circulaire economie is belangrijk om efficiënter om te gaan met onze grondstoffen en om het klimaatakkoord van Parijs te halen. De extra middelen vloeien voort uit de vorige week gepresenteerde klimaatmaatregelen.

Ontbrekende schakel

Verantwoordelijk staatssecretaris Stientje van Veldhoven (I&W) noemt een economie zonder afval de ontbrekende schakel van het klimaatakkoord van Parijs. ‘Zonder die schakel halen we de in 2050 afgesproken doelstellingen niet. De wereldbevolking blijft groeien en steeds meer mensen zullen meer grondstoffen gaan gebruiken. Dus we kunnen of op zoek naar een tweede of zelfs derde planeet, of we kunnen werk maken van een circulaire economie, te beginnen in Nederland.’

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en Rijkswaterstaat roepen decentrale overheden en het bedrijfsleven op om voorstellen aan te dragen. Voor de weg en –waterbouw; hiervoor 17,5 miljoen euro beschikbaar. 22,5 miljoen is gereserveerd voor projecten op het gebied van recycling en toepassing van biobased kunststoffen en textiel.

Tomaatjes

Daarnaast is 40 miljoen euro beschikbaar voor andere innovatieve projecten die de circulaire economie bevorderen. Van Veldhoven noemt als voorbeeld een ‘slim’ idee hebben om plastic verpakkingen voor tomaatjes in de supermarkt te vervangen voor kartonnen doosjes die zo bij het oud papier kunnen. ‘Juist dat soort bedrijven wil ik ook oproepen om met voorstellen te komen.’

Geïnteresseerde partijen kunnen zich melden bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (rvo.nl).

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  6° / 5°
  90 %
 • Vrijdag
  7° / 4°
  90 %
 • Zaterdag
  4° / 0°
  10 %
Meer weer