Hoeksche Waard wil proeftuinen circulaire landbouw

Onder de naam 'De Hoeksche Waard Rond' willen Delphy, Topsurf Nederland, Mts Kooyman en Cirkellab dertig proeftuinen opzetten waarbij met inzet van reststromen de bodemkwaliteit wordt verbeterd.

Hoeksche+Waard+wil+proeftuinen+circulaire+landbouw
© Koen van Wijk

In het traject zoeken de partijen maatregelen die moeten leiden tot een geringer grondstoffengebruik, gesloten kringlopen, een betere bodemvruchtbaarheid, een vitaler gewas, meer biodiversiteit en minder gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en kunstmest.

De samenwerking moet leiden tot emissiebeperking van milieubelastende stoffen van vooral fosfaat en kansen opleveren voor bedrijven die biomassa gaan verwerken tot nieuwe biobased producten.

Akkerbouwers

Om dit te realiseren zoeken de partijen samenwerking met akkerbouwers en tuinders uit de Hoeksche Waard, regionale voedselverwerkende bedrijven en een partij als het waterschap waarbij een reststroom als baggerslib interessant kan zijn.

Het uitgangspunt is dat biomassa geproduceerd in de Hoeksche Waard in de vorm van landbouwproducten na verwerking weer terugkomt in de bodem van de regio en aangevuld wordt met nuttige reststromen in en buiten de regio.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / -1°
  25 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  25 %
 • Donderdag
  14° / 10°
  80 %
Meer weer