Investeren+maakt+varkenssector+meer+circulair
Nieuws
© Archieffoto: Marcel Bekken

Investeren maakt varkenssector meer circulair

Varkenshouders lijken weer ruimte te hebben om te investeren. Het verschilt per bedrijf welke investering het meeste rendement oplevert. Besparen op energie, secuurder voeren of drogen van mest; het houden van varkens wordt meer circulair.

Of een varkenshouder nou zijn geld steekt in voertechnieken, warmteterugwinningstechnieken of droogtechnieken; elke investering draagt bij aan een duurzamere bedrijfsvoering. Daar draaide het woensdag om tijdens het symposium over de circulaire varkenshouderij in Nederweert-Eind.

60 procent voerenergie onbenut

Investeren in het verlagen van de energiekosten is volgens Mischa Hermkens van Inno+ niet alleen goed voor het milieu en de portemonnee, ook de diergezondheid is ermee te verbeteren. Hij doelt daarbij op het systeem van terugwinnen van warmte met warmtepompen en het opwarmen van ingaande stallucht. 'Varkens zijn flinke energieproducenten. Van de voerenergie wordt 40 procent benut voor groei en de rest verdwijnt als warmte met de ventilatielucht naar buiten', zei Hermkens.

'Door die restwarmte te benutten door bijvoorbeeld ingaande stallucht op minimaal 8 tot 10 graden te brengen, kun je ook in koude periodes ruimer ventileren zonder tocht in de afdelingen te krijgen. Meer kuubs lucht afvoeren betekent meer vocht uit de afdelingen ventileren en een betere luchtkwaliteit behouden. Dat is beter voor de gezondheid en de prestaties van de dieren, maar ook voor jezelf en je medewerkers.'

Ik wil de restwarmte inzetten voor het drogen van varkensmest

Bob Versleijen, Sales Manager bij Versleijen Oirlo

Drogen met ventilatielucht

Ook Bob Versleijen van Versleijen Oirlo ziet restwarmte op het varkensbedrijf liever niet verdwijnen in de atmosfeer. Hij wil die warmte inzetten voor het drogen van varkensmest. Er wordt volgens hem op een varkensbedrijf al succesvol gewerkt met het OptiSec-systeem: mest scheiden in combinatie met het drogen van de dikke fractie en het verdampen van de dunne factie. Voordat de ventilatielucht naar de luchtwasser gaat, wordt de warme luchtstroom door een droogtunnel met droogbanden geleid.

De dikke fractie na mestscheiding - met zo'n 28 procent drogestof - wordt ingedroogd tot een stabiele organische mestfractie. 'Om de mineralen in het product te behouden, moet het drogestofpercentage minimaal 80 procent zijn', ervaart Versleijen. 'Afhankelijk van het aanbod van warmte is ook de dunne fractie in te dampen. Lukt het om een product te maken met 85 procent drogestof waarin alle mineralen zijn verpakt, dan vertegenwoordigt dat een bemestende waarde van zo'n 60 euro per ton.'

Voor zulke oplossingen voor het mineralenprobleem op boerderijniveau ziet Versleijen goede perspectieven. 'Overheden zien liever kleinschalige oplossingen voor het mestprobleem op individuele bedrijven dan grootschalige mestverwerking.'

Twee vliegen in één klap

Versleijen vertelt ook dat dit jaar meer OptiSec-projecten worden opgestart ondanks de redelijk hoge investering; een instapmodel begint bij circa 100.000 euro. 'Varkenshouders hebben ruimte om te investeren in mestverwerking. Slimme ondernemers slaan twee vliegen in één klap als ze ook meteen investeren in warmteterugwinning op hun bedrijf. Meer ventileren met drogere lucht is ook gunstig voor de capaciteit van de droogtunnel.'

Het zelf samenstellen van goed voer en het nauwkeurig en hygiënisch voeren van brij aan biggen zorgen ook voor een meer circulaire varkenshouderij. Investeren in technieken en automatisering draagt bij aan het efficiënter kunnen omzetten van grondstoffen en nutriënten in varkensvlees. Vanuit dat perspectief pasten de innovaties van Big Dutchman, Inno+, Versleijen Oirlo en Kamplan binnen het thema van de avond.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  20° / 15°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  60 %
 • Zondag
  20° / 14°
  50 %
Meer weer