GroenLinks wil met boeren Achterhoek samenwerken

GroenLinks in Doetinchem wil met boeren samenwerken aan een circulaire economie. Raadslid John Westerdiep is zo onder de indruk van Vruchtbare Kringloop Achterhoek (VKA) dat hij graag met boeren nadenkt over een toekomstbestendige landbouw.

GroenLinks+wil+met+boeren+Achterhoek+samenwerken
© Mike Schellart

Westerdiep maakte vorige week kennis met de VKA tijdens de Achterhoekse Toekomst Toer, waarin de landbouw van de toekomst centraal stond. 'In onze regio schieten veel initiatieven uit de grond. Denk aan de Kunstmestvrije Achterhoek, akkerrandenbeheer en het project 'Samen voor de Patrijs'. Wat hem betreft zet de regio in op kringlooplandbouw en aan korte ketens waarbij grondstoffen en voeding zoveel mogelijk in de regio blijven.

Het gemeenteraadslid is ook milieukundige en actief als bestuurslid bij IVN De Oude IJsselstreek. 'Ik merk dat het echt aan het kantelen is. Dit is het momentum dat de neuzen dezelfde kant op komen te staan. De gemeente moet dit soort positieve initiatieven ondersteunen, financieel maar ook in de ruimtelijke ordening.'

Goede ideeën

De zorg voor het Achterhoeks landschap is volgens Westerdiep de verbindende factor. 'Wat GroenLinks betreft gaat de gemeente in gesprek met de bewoners van het buitengebied om goede ideeën bij elkaar te brengen.'

Veel boeren worden volgens hem gedwongen om 'op de oude manier' te produceren. 'Het beeld dat we zo goedkoop mogelijk moeten produceren voor de wereldmarkt, moeten we loslaten. We moeten gaan voor grondgebonden bedrijven en kringlooplandbouw. In de Achterhoek zitten veel voorlopers. GroenLinks is daar blij mee. Het is nu ook zaak om andere boeren hier warm voor te krijgen en om hen te enthousiasmeren om ook hiervoor te gaan. Door de wetten van de economie of uit gewoonte gebeurt dit vaak nog niet.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 8°
  90 %
Meer weer