Duurzaamheidswet+ketenafspraken+stapje+dichterbij
Nieuws
© DIRK HOL

Duurzaamheidswet ketenafspraken stapje dichterbij

De wet die het mogelijk maakt om prijsafspraken in de keten te maken voor sectorbrede duurzaamheidsinitiatieven, is een stap dichterbij gekomen. Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat heeft hiervoor een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer gestuurd.

Dit kan door deze sectorbrede initiatieven om te zetten in algemeen verbindende voorschriften. Het wetsvoorstel biedt daarvoor een procedure waarbij enerzijds de belangen van het duurzaamheidsinitiatief en anderzijds de publieke belangen (zoals consumentenbelangen) worden meegewogen.

Het wetsvoorstel regelt hoe ketenpartijen aan de betreffende minister kunnen verzoeken hun duurzaamheidsinitiatief, of een onderdeel daarvan, in regelgeving te vertalen.

De wetgever maakt telkens een eigenstandige afweging. Door een duurzaamheidsinitiatief in regelgeving te vertalen, wordt een aantal belemmeringen voor de totstandkoming of voor het succes van dergelijke initiatieven weggenomen, stelt Keijzer.

Kartelverbod

Met de wet moet worden voorkomen dat duurzaamheidsinitiatieven afstuiten op het kartelverbod. Dit is in het verleden gebeurd met de 'Kip van Morgen'. Bij dit initiatief wilden supermarkten, pluimveeslachterijen en pluimveehouders afspraken maken over duurzamer geproduceerd pluimveevlees. De Kip van Morgen heeft onder meer iets meer ruimte, meer strooisel op de stalvloer en leeft langer.

Het initiatief betekende ook dat het op reguliere wijze geproduceerd kippenvlees zou daarmee uit de schappen verdwijnen. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) vond dat te ver gaan, waardoor het initiatief moest worden afgeblazen.

Tweede Kamer

Het wetsvoorstel is naar de Tweede Kamer gestuurd. Het kan een tot twee jaar duren voor de definitieve wet is aangenomen.

LTO Nederland is blij dat het wetsvoorstel er is gekomen. De organisatie heeft jaren gepleit voor een dergelijke duurzaamheidswet en wil het liefst direct met een proefproject aan de slag om te toetsen of deze wetgeving in de praktijk kan functioneren.

De Raad van State heeft de staatssecretaris geadviseerd de wet niet in te dienen. Dit heeft onder meer te maken met Europese wetgeving. De Raad stelt dat het voorstel mogelijk in conflict komt met de Europese regels voor mededingsrecht.

Een structurele oplossing kan volgens de Raad enkel binnen de Europese kaders worden gerealiseerd.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  18° / 13°
  60 %
 • Woensdag
  19° / 15°
  60 %
 • Donderdag
  13° / 10°
  50 %
Meer weer