Oostland is te verwarmen met lokale duurzame bron

De glastuinbouw en de gebouwde omgeving in Oostland zijn grotendeels CO2-emissievrij te maken met warmte uit lokale bronnen en restwarmte uit de Rotterdamse haven.

Oostland+is+te+verwarmen+met+lokale+duurzame+bron
© Koen van Wijk

Dat blijkt uit de verkenning die de Warmte Samenwerking Oostland (WSO) heeft uitgevoerd naar een gebiedsdekkende duurzame warmte-infrastructuur in Oostland.

Woensdag zijn de resultaten van de verkenning gepresenteerd. In de verkenning is een match gemaakt tussen de warmtevraag en het aanbod van duurzame warmtebronnen, zowel voor de glastuinbouw als de bebouwde omgeving.

Infrastructuur

Om vraag en aanbod aan elkaar te koppelen, is een gebiedsdekkende warmte-infrastructuur nodig. Deze infrastructuur sluit zo veel mogelijk aan bij de bestaande infrastructuur, zoals het warmtenet voor de glastuinbouw in gemeente Lansingerland.

Uit het onderzoek blijkt dat de bestaande leidingen in het Rotterdamse net te weinig capaciteit hebben om de benodigde warmte vanuit de haven naar Oostland te transporteren. Een verzwaring van dat net is dus nodig.

Grote warmtevraag

Door de grote warmtevraag van de 1.200 hectare glastuinbouw en 110.000 woningen is de energietransitieopgave in Oostland groot. Tegelijk is dit een van de meest innovatieve glastuinbouwclusters in Nederland.

Al geruime tijd wordt hier gewerkt aan duurzame alternatieven voor de warmtevoorziening. Er ligt al een groot warmtenet, geothermie wordt volop ingezet in de glastuinbouw en ook zijn/worden de eerste aardgasvrije wijken gerealiseerd.

Versnellen

Om de verduurzaming nog meer te versnellen en meer te integreren met de opgave voor de gebouwde omgeving, hebben de gemeenten Lansingerland, Pijnacker-Nootdorp, Waddinxveen en Zuidplas samen met de glastuinbouw Warmte Samenwerking Oostland (WSO) opgericht.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 1°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / -1°
    20 %
Meer weer