Regionale+Energiemonitor+Glastuinbouw+ontwikkeld
Nieuws
© VidiPhoto

Regionale Energiemonitor Glastuinbouw ontwikkeld

Wageningen Economic Research heeft het raamwerk voor een Regionale Energiemonitor Glastuinbouw ontwikkeld. Dat gebeurde in het kader van programma 'Kas als Energiebron'.

De Nederlandse glastuinbouw werkt hard aan reductie van de CO2-emissie. Deze uitstoot kan worden verlaagd via energiebesparing en door energievoorzieningen zonder CO2-emissie. Bij de laatste methode gaat het om de inzet van duurzame energie en de inkoop elektriciteit en warmte. Dit wordt vooral op regionaal niveau gerealiseerd.

Om de regionale ontwikkelingen te monitoren is in opdracht van Kas als Energiebron en het ministerie van LNV een methodiek ontwikkeld die voortbouwt op de nationale Energiemonitor Glastuinbouw.

Energiebalans

In de regionale monitor wordt met informatie uit de nationale monitor een energiebalans voor de glastuinbouw op regionaal niveau gemaakt. Vervolgens worden de CO2-emissie, het aandeel duurzame energie en het aandeel van de energievoorziening zonder CO2-emissie gekwantificeerd.

Dit betreft de werkelijke situatie in de regio en geeft hiermee een beter beeld van de resultaten op nationaal niveau. Partijen binnen Greenport West-Holland hebben in 2017 een energieakkoord getekend met sectordoelen voor 2030 in de GPWH-gemeenten. De Regionale Energiemonitor Glastuinbouw is hier een onderdeel van.

Weer

 • Donderdag
  6° / 1°
  30 %
 • Vrijdag
  4° / 2°
  50 %
 • Zaterdag
  7° / 2°
  40 %
Meer weer