'De goede energie zit vooral bij de lokale initiatieven'

Odile Rasch werkt als programmamanager Regionale Energiestrategie Noord-Holland Noord aan de energietransitie in het noorden van de provincie. Inzet is om lokale duurzame energieprojecten te stimuleren en samenhang aan te brengen in die initiatieven.

%27De+goede+energie+zit+vooral+bij+de+lokale+initiatieven%27
© Nieuwe Oogst

Wat is de motivatie voor een regionale strategie?

'In Parijs is de internationale ambitie uitgesproken om verdere opwarming van de aarde tegen te gaan. Elk land kreeg huiswerk mee. In Nederland hebben overheden en bedrijfsleven aan de klimaattafels gepleit voor een aanpak met regionale energiestrategieën. De energieopwekking moet in het veld gebeuren. Daar moeten partijen de handen ineenslaan.'

De sector is er vooral voor de voedselproductie, maar LTO Noord heeft ook begrip voor de opgave die er ligt en gaat zeker het gesprek aan

Odile Rasch, programmamanager Regionale Energiestrategie Noord-Holland Noord

Waarin onderscheid de Noordkop zich met de rest van (West-)Nederland?

'In Noord-Holland Noord is er nog ruimte, zeker vergeleken met regio's dichter rondom de grote steden. Qua wind- en zonuren zitten we hier goed. Daar komt bij dat de bestuurlijke samenwerking in de regio Alkmaar, West-Friesland en De Kop goed draait. De potentie ligt er om hier actief mee aan de slag gaan.'

Wat zijn de grootste uitdagingen voor de regio?

'Energietransitie is een heel groot onderwerp. Het raakt veel partijen, waarbij iedereen ook zijn eigen rol en belang heeft. Dan is het raadzaam om het samen te doen, hoe gecompliceerd ook. Het is niet eenvoudig om stappen te zetten, omdat niet iedereen zich direct als eerste aangesproken voelt. De betrokkenheid verhogen is dan ook een belangrijke eerste opdracht.'

Wat gaan de agrarische ondernemers ervan merken?

'Er wordt naar ze gekeken, want er is ruimte nodig. Veel boeren en tuinders hebben dat. Sommigen beschouwen het als bedreiging, anderen zien juist de kansen. De sector is er vooral voor de voedselproductie. Dat wordt als de kerntaak gezien. Maar er is ook begrip voor de opgave die er ligt. LTO gaat zeker het gesprek aan. Daarvoor sta ik als programmamanager aan de lat: om de dialoog met elkaar aan te gaan.'

Welke rol kunnen ze daarin spelen?

'We zijn benieuwd naar de ideeën en initiatieven die er liggen, graag van een behoorlijk volume. Ook omdat daar letterlijk en figuurlijk de energie zit. We kunnen daarin een rol spelen, door drempels weg te nemen of plooien glad te strijken. Afstemming is cruciaal. Een mooi voorbeeld is de wijze waarop Windunie de krachten bundelt. Ook richting lokale energiecoöperaties, waar voor het draagvlak ook de omgeving meeprofiteert.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 14°
  0 %
 • Donderdag
  31° / 16°
  0 %
 • Vrijdag
  31° / 17°
  0 %
Meer weer