Grote+meerderheid+Senaat+stemt+in+met+Klimaatwet
Nieuws
© DIRK HOL

Grote meerderheid Senaat stemt in met Klimaatwet

De Eerste Kamer heeft ingestemd met de Klimaatwet, waarin doelstellingen voor de terugdringing van de CO2-uitstoot voor de komende decennia zijn vastgelegd. Het voorstel, gedragen door de vier coalitiepartijen en de meeste linkse oppositiepartijen, kon net als eerder in de Tweede Kamer rekenen op een ruime meerderheid.

Tegen de Klimaatwet stemden PVV en SGP, maar ook de Partij voor de Dieren die het voorstel niet ver genoeg vindt gaan. Forum voor Democratie mocht er in de senaat niet over meepraten, omdat die de wet nog in de oude samenstelling heeft behandeld.

De nieuwe senaat, met FVD als grootste partij, wordt pas op 11 juni geïnstalleerd. Ook daarna hebben de partijen die de Klimaatwet steunen overigens nog een ruime meerderheid.

Jaarlijks verantwoording

De Klimaatwet bepaalt dat de uitstoot van broeikasgassen in 2030 met bijna de helft moet zijn verminderd ten opzichte van 1990. In 2050 moet een afname van 95 procent zijn bewerkstelligd. Het kabinet moet jaarlijks verantwoording afleggen aan de Tweede Kamer over de voortgang.

De Klimaatwet is een initiatief van GroenLinks en PvdA. Ook VVD, CDA, D66, ChristenUnie en SP schreven eraan mee.

Het klimaatakkoord, waarin per sector maatregelen worden afgesproken om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen, wordt naar verwachting voor de zomer nog door de Tweede Kamer behandeld. Op dit moment wordt met betrokken sectoren nog onderhandeld over een definitieve versie van het klimaatakkoord.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  8° / 2°
  10 %
 • Zaterdag
  10° / 4°
  40 %
 • Zondag
  8° / 4°
  30 %
Meer weer