Klimaat+dreigt+speelbal+parlement+te+worden
Analyse
© DIRK HOL

Klimaat dreigt speelbal parlement te worden

De oppositie stond woensdag op scherp om de coalitie te 'splijten' in het Kamerdebat over het Klimaatakkoord. Dat viel in het water omdat de fractievoorzitters van de regeringspartijen hun klimaatwoordvoerders afvaardigden. Om politieke argumenten drong de oppositie aan op uitstel.

Het is bijna een jaar geleden dat bedrijven, belangenorganisaties en ngo's aan vijf sectortafels van start gingen met de dialoog voor het Klimaatakkoord. Volgens de aanvankelijke planning zou het definitieve akkoord nu al gesloten moeten zijn, maar dat bleek een onhaalbare deadline.

Het is ook maar de vraag of er voor de Provinciale Staten-verkiezingen een akkoord komt. Het klimaatdebat in de Tweede Kamer is daarvoor te ver afgedreven van het oorspronkelijke doel: een nationaal bindend akkoord tussen maatschappij en bedrijfsleven.

De Haagse politiek drijft maatschappij en bedrijfsleven juist uit elkaar. Of de rekening valt bij de burger op de mat of het zijn de bedrijven die hem op moeten pakken, klinkt het bijvoorbeeld. Een ander veel gebezigd argument is dat Nederland te klein is om invloed te hebben op de wereldwijde temperatuursverandering. Maar Nederland behoort volgens het World Economic Forum tot de zes best presterende economieën ter wereld. Die status zou drijfveer moeten zijn om voorop te lopen in een energietransitie.

Hoe laag de ambitie werkelijk is in de Tweede Kamer, bleek woensdag. De oppositie liep warm voor een stevig debat met de regeringscoalitie over het klimaat. Want het debat was het moment om VVD-fractieleider Klaas Dijkhoff door te zagen over het klimaatkritische interview dat hij gaf aan de Telegraaf. Toen niet Dijkhoff maar de klimaatwoordvoerder van de VVD het debat zou voeren, verzocht de oppositie met succes om uitstel van het debat. Zonder Dijkhoff is het blijkbaar niet interessant om inhoudelijk over het klimaatakkoord te debatteren.

Deze week interviewde de Volkskrant Maarten Loonen die al tien jaar onderzoek doet naar ganzen op Spitsbergen. Het relaas is voor een wetenschapper ongebruikelijk emotioneel. Toen hij zijn onderzoek startte, was de verwachting dat onze kleinkinderen wel eens iets van de klimaatsverandering zouden kunnen gaan merken. Niet veel later werd het iets voor onze kinderen. 'En nu maken we het zelf mee', stelt de onderzoeker.

Loonen was ook aanwezig bij de reizen die een groep topondernemers en -bankiers maakte naar Spitsbergen om zelf de gevolgen van het veranderende klimaat te aanschouwen. Dergelijke initiatieven tekenen het klimaatrealisme in het bedrijfsleven. Ook burgers dragen hun steentje bij, bijvoorbeeld door de installatie van 4,6 miljoen zonnepanelen in 2018. Een groei van 48 procent ten opzichte van 2017.

Terwijl de Haagse beleidsmakers van het klimaat een speelbal maken, zetten maatschappij en bedrijfsleven grote stappen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  11° / 4°
  20 %
 • Zondag
  8° / 4°
  20 %
 • Maandag
  6° / 3°
  60 %
Meer weer