LTO%3A+Boeren+kunnen+hun+klimaatopgave+waarmaken
Nieuws
© Sanne Jansen

LTO: Boeren kunnen hun klimaatopgave waarmaken

Boeren en tuinders zijn in staat om het afgesproken aandeel in de Nederlandse klimaatopgave te leveren, mits hen daarvoor de tijd, de ruimte en de financiële middelen wordt geboden. Dat stelt LTO Nederland naar aanleiding van de dinsdag gepresenteerde doorrekening van het ontwerp-klimaatakkoord.

Het PBL en CPB stellen dat de emissieopgave van 3,5 Mton voor landbouw en landgebruik kan worden bereikt met de door de Landbouwtafel voorgestelde set van maatregelen en instrumenten. LTO Nederland gaat de doorrekening van de planbureaus bestuderen en zal op korte termijn een uitgewerkt standpunt bepalen.

'Boeren en tuinders kunnen én willen een belangrijke rol blijven spelen bij het terugdringen van klimaatverandering', verzekert Kees van Zelderen, LTO-portefeuillehouder Klimaat & Duurzame Energie. Goede wet- en regelgeving kan hen daarvoor ook concreet ruimte bieden, voegt hij er aan toe.

Financieel haalbaar

'Activiteiten die op klimaat gericht zijn moeten ook ondersteund worden door ander beleid bijvoorbeeld rond grondgebruik, bemesting en stalsystemen. Daarnaast is cruciaal dat de transitie voor boeren, samen met ketenpartners, uitvoerbaar is. Door te innoveren, maar ook door er simpelweg voor te zorgen dat het financieel haalbaar is', aldus Van Zelderen.

LTO vindt het opvallend dat ook het PBL het cruciaal noemt dat verdienmodellen beschikbaar komen om CO2-reductie te verwaarden. Dat maakt het mogelijk om klimaatinvesteringen terug te verdienen.

Al 19 procent minder

Het terugdringen van emissies in de land- en tuinbouw is niet nieuw, stelt Van Zelderen. Hij wijst erop dat de sector 19 procent minder broeikasgassen uitstoot dan 25 jaar geleden. Begin dit jaar raamde het PBL dat de land- en tuinbouw de enige producerende sector is die op schema ligt voor de klimaatdoelen van 2020.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  9° / 4°
  60 %
 • Vrijdag
  8° / 2°
  10 %
 • Zaterdag
  10° / 4°
  40 %
Meer weer