Gewasbescherming+in+Belgi%C3%AB+17+procent+natuurlijk
Nieuws
© Han Reindsen

Gewasbescherming in België 17 procent natuurlijk

Van de totale verkoop van gewasbeschermingsmiddelen in België bestaat 17 procent uit natuurlijke middelen. Dat blijkt uit cijfers van Phytofar, de Belgische vereniging van producenten van gewasbeschermingsmiddelen.

Na de publicatie van de verkoopcijfers van gewasbeschermingsmiddelen op de Belgische markt, door de federale overheid, maakte Phytofar een analyse van de verkoop van de natuurlijke gewasbeschermingsmiddelen in de periode 2011-2017. Daaruit blijkt dat er de laatste jaren veel aandacht is voor natuurlijke gewasbeschermingsmiddelen.

Natuurlijke gewasbeschermingsmiddelen zijn middelen van natuurlijke oorsprong zoals van planten, dieren, micro-organismen of bepaalde mineralen. Ze kunnen met beperkte bewerking rechtstreeks uit de natuur gehaald worden of natuur-identiek worden gesynthetiseerd.

De meeste daarvan zijn ‘chemische’ substanties, zoals organische zuren en vetten of anorganische zouten. Daarnaast zijn er ook nog ‘microbiologische’ gewasbeschermingsmiddelen, zoals micro-organismen, schimmels en virussen. Mensgemaakte gewasbeschermingsmiddelen komen, voor zover gekend, niet in de natuur voor. Veel van deze stoffen vonden hun inspiratie wel uit de natuur, maar werden in laboratoria aangepast.

Europese regels

Voor het gebruik als gewasbeschermingsmiddel vallen zowel de natuurlijke en mensgemaakte stoffen onder dezelfde strenge Europese regels. Tussen 2011 en 2017 verdubbelt het aantal toegelaten natuurlijke stoffen van 26 naar 50. Vooral de microbiologische preparaten namen sterk toe: in 2011 waren er 4 toegelaten, in 2017 al 19.

Globaal gezien vertonen de verkoopvolumes van de natuurlijke gewasbeschermingsmiddelen dezelfde schommelingen als van de mensgemaakte. De verkoop is namelijk vooral gekoppeld aan de infectiedruk van ziekten en plagen op het veld.

Op de Belgische markt zijn 17 procent van de totale verkoop van gewasbeschermingsmiddelen van natuurlijke oorsprong. In volume gaat het jaarlijks over ongeveer 1,2 miljoen kilo actieve stof.

De verkoop van microbiologische preparaten (vooral insecticiden) schommelt sterk van jaar tot jaar maar is in deze periode minder dan 1 procent. Ruim 99 procent van de verkochte natuurlijke gewasbeschermingsmiddelen zijn dus ‘chemisch’ en niet ‘microbiologisch’.

Biologische teelt

Belangrijk punt: niet alle natuurlijke stoffen mogen gebruikt worden in de biologische teelt. Herbiciden (onkruidbestrijders) mogen in dit teeltsysteem niet worden toegepast. Van die 1,2 miljoen kilo actieve stof van natuurlijke gewasbeschermingsmiddelen die jaarlijks verkocht wordt, is er 1 miljoen kilo actieve stof toegelaten in biologische teelt.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  10° / 5°
  30 %
 • Zaterdag
  13° / -1°
  10 %
 • Zondag
  19° / 4°
  10 %
Meer weer