Vogelgriep+Belgi%C3%AB+grijpt+snel+om+zich+heen
Nieuws
© Archief

Vogelgriep België grijpt snel om zich heen

Er zijn inmiddels 26 Belgische pluimveebedrijven besmet met vogelgriep. Hoewel het om de laagpathogene variant H3N1 gaat, grijpt de ziekte snel om zich heen met zeer hoge sterftecijfers onder leggende dieren.

De kern van de besmettingen bevindt zich in West-Vlaanderen rondom Tielt (in de driehoek Brugge-Gent-Kortrijk). Een besmetting lijkt enkel bij leggende dieren te leiden tot ernstige productiedalingen en sterftepercentages tot 60 procent. Vanwege het laagpathogene karakter van het virus is er geen ruimingsplicht en dus ook geen vergoeding aan pluimveehouders. De gevolgen zijn dus puur een bedrijfsrisico.


Alle Belgische pluimveehouders wordt aangeraden hygiënemaatregelen te nemen, zo schrijft Voergroep Zuid in haar nieuwsbrief. Onnodige bezoekers dienen niet toegelaten te worden op het erf of in de stallen. Ook wordt geadviseerd om het erf af te zetten met een ketting en een bord 'verboden toegang' op te hangen. Verder dienen pluimveehouders een nauwkeurige bezoekregistratie bij te houden. Vanwege de uitbreiding van de vogelgriep heeft de organisatie van het Pluimvee Symposium besloten het evenement van 15 en 16 mei te verplaatsen naar 25 en 26 september.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  20° / 11°
  10 %
 • Vrijdag
  21° / 10°
  40 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
Meer weer