30+procent+Belgische+bietentelers+gebruikt+neonics
Nieuws
© Johan Wissink

30 procent Belgische bietentelers gebruikt neonics

Voor de bescherming van hun suikerbieten tegen insectenschade heeft slechts 30 procent van de Belgische telers dit voorjaar gebruik gemaakt van zaaizaad dat behandeld is met neonicotinoïden.

In België is voor de toepassing van zaadcoating met neonicotinoïden in tegenstelling tot Nederland voor dit jaar wel een vrijstelling afgegeven. Echter meer dan twee derde van de Belgische bietentelers heeft afgezien van het zaaien van gecoat zaaizaad vanwege de strenge voorwaarden.

Op percelen waar dit jaar neonicotinoïden zijn toegepast, mogen pas na twee jaar weer bloeiende gewassen zoals aardappelen of mais worden geteeld. Voor veel Belgische akkerbouwers zorgt dit voor teveel beperkingen in het bouwplan.

Grote insectendruk

Overigens klagen ook Belgische bietentelers op dit moment over een grote insectendruk. Met name op de zwaardere kleigronden zijn vaak al verschillende volveldsbespuitingen uitgevoerd met pyrethroïden, meldt de website Vilt.be.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  5° / 1°
  70 %
 • Zondag
  4° / 0°
  60 %
 • Maandag
  4° / 0°
  20 %
Meer weer