Belg+eet+minder+vlees+en+let+meer+op+herkomst
Nieuws
© Twan Wiermans

Belg eet minder vlees en let meer op herkomst

Belgische consumenten hebben vorig jaar minder vlees gegeten, maar zijn wel meer op de herkomst gaan letten. Dat meldt het Vlaams infocentrum land- en tuinbouw (Vilt).

Belgische gezinnen kochten vorig jaar 300 gram minder vlees dan in 2017, blijkt uit een enquête die is uitgevoerd door GfK Belgium en iVox. Het thuisverbruik lag in 2018 op gemiddeld 17,2 kilo roodvlees van vooral varkens en runderen en in mindere mate van kalveren, schapen en paarden. Vijf jaar geleden lag het aankoopvolume nog op 19,9 kilo op jaarbasis.

Vrijwel alle Belgische gezinnen (97 procen) zetten vlees op het menu, blijkt verder uit het onderzoek. De koopfrequentie van een doorsnee gezin daalde van 44 keer per jaar in 2014 naar 39 keer in 2018. Voor een deel wordt dit gecompenseerd door een lichte stijging in volume per aankoop.

Onderdeel van eetcultuur

Van de Belgen geeft 84 procent aan dat vlees deel uitmaakt van de Belgische eetcultuur. Net geen driekwart erkent dat vlees voedingsstoffen bevat die de mens nodig heeft.

Thuisverbruik is goed voor driekwart van het totale vleesverbruik in België. Wat de ontwikkelingen zijn in de vleesconsumptie buitenshuis, is niet duidelijk. Voor vlees dat in de eigen keuken wordt bereid, hecht een toenemend aantal Belgen belang aan de herkomst (61 procent tegen 52 procent in 2013). Van de consumenten die het land van herkomst belangrijk vinden, heeft 70 procent een sterke en 27 procent een lichte voorkeur voor vlees uit België.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  6° / 2°
  60 %
 • Donderdag
  2° / 1°
  50 %
 • Vrijdag
  7° / 1°
  20 %
Meer weer