Fruitteelt in België erkend als sector in crisis

Federaal minister van Landbouw Denis Ducarme erkent, op vraag van de Belgische Boerenbond, de hardfruitsector als sector in crisis. Dit is een belangrijke maatregel die kan zorgen voor extra liquiditeiten.

Fruitteelt+in+Belgi%C3%AB+erkend+als+sector+in+crisis
© VidiPhoto

De fruitsector in België wordt reeds geruime tijd geconfronteerd met zware problemen. Het verkoopseizoen 2018-2019 verloopt voor zowel appelen als voor peren dramatisch. De oorzaken zijn uiteenlopend.

De Europese recordoogst voor appel in 2018 resulteerde in een overaanbod en zeer lage prijzen, zeker voor vrije rassen zoals Jonagold. De perenoogst van 2018 was in volumes normaal maar het extreme zomerweer van 2018 had een negatieve impact op de maat en de bewaarbaarheid van de peren. Bijkomend weegt de Ruslandboycot nog steeds op de financiële slagkracht van de hardfruitsector.

Ademruimte

Federaal minister van Landbouw Ducarme erkent de crisis in de fruitsector. Door de erkenning krijgen de fruitbedrijven op korte termijn extra financiële ademruimte door een vrijstelling van betaling van de sociale bijdragen.

Daarnaast heeft de Belgische Boerenbond om extra maatregelen gevraagd. De bond vraagt onder andere om bij de behandeling en uitbetaling van ingediende schadedossiers voor het landbouwrampenfonds voor de droogte van 2018, voorrang te verlenen aan bedrijven uit de hardfruitsector.

Rooipremie

Ook vraagt de Belgische Boerenbond om een rooipremie. Historisch bestaat het Belgische hardfruitareaal voor een groot aandeel uit Jonagold of mutanten van deze variëteit. Verder evolueerde het areaal peren het afgelopen decennium in zeer eenzijdige aanplantingen van Conference.

De boerenbond wil dat een werkgroep onderzoekt in welke mate en onder welke voorwaarden een rooipremie voor bepaalde variëteiten de structurele problemen van de hardfruitsector kunnen verhelpen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  24° / 10°
  10 %
 • Dinsdag
  27° / 12°
  10 %
 • Woensdag
  29° / 15°
  0 %
Meer weer