Aardappelvoorraad+Belgi%C3%AB+net+beneden+gemiddeld
Nieuws
© Haijo Dodde

Aardappelvoorraad België net beneden gemiddeld

De totale Belgische aardappelvoorraad werd begin april geraamd op 1,25 miljoen ton. Dat is bijna 100.000 ton minder dan het vijfjarig gemiddelde.

Opmerkelijk aan de Belgische voorraadcijfers is dat er nauwelijks nog vrije aardappelen beschikbaar zijn. Van de totale voorraad is dit slechts 16 procent en in absolute tonnen net iets meer dan 200.000 ton.

Het Vlaamse Proefcentrum PCA publiceerde deze week de resultaten van een voorraadinventarisatie die begin april is uitgevoerd. Van de aardappelen die nu nog in bewaring liggen is 1,04 miljoen ton al verkocht. Dit volume is zelfs hoger dan het gemiddelde contractvolume op hetzelfde peilmoment in de voorgaande vijf jaar.

Vooral Fontane

Meer dan de helft ofwel 670.000 ton van de aardappelen in Belgische bewaarloodsen betreffen Fontane. Slechts 11 procent van de voorraad zijn Bintjes en de overige bewaarrassen voor de fritesindustrie zijn goed voor 450.000 ton.

In de periode van 1 november tot en met eind maart zijn in België maandelijks gemiddeld 280.000 ton aardappelen afgeleverd. Normaal ligt dat volume 50.000 tot 100.000 ton per maand hoger.

Voldoende voor industrie

De huidige voorraad van 1,25 miljoen ton is globaal nog nodig voor de laatste drie maanden van dit afzetseizoen voor bewaaraardappelen. Daarmee heeft de fritesindustrie per maand nog zo’n 420.000 ton aardappelen beschikbaar. Dat lijkt voldoende.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  12° / 7°
  20 %
 • Dinsdag
  12° / 7°
  40 %
 • Woensdag
  12° / 8°
  70 %
Meer weer