Verkoop opraapwagens verdubbelt in België

Het aantal veehouderijbedrijven in België daalt en toch zijn er vorig jaar 53 opraapwagens verkocht. Ten opzichte van de 25 stuks in 2017 een forse toename.

Verkoop+opraapwagens+verdubbelt+in+Belgi%C3%AB
© Eigen Foto

De Belgische federatie Fedagrim heeft in een rapport de uitrustingen voor de landbouw en groenvoorziening in 2018 geanalyseerd. Daaruit blijkt dat de opraapwagen bij onze zuiderburen bezig is met een comeback. ‘Met 53 stuks is dit een absoluut record en een verdubbeling tegenover het gemiddelde van de laatste zeven jaar’, meldt Fedagrim.

De groei van het aantal opraapwagens is opvallend omdat het aantal melkveebedrijven is gedaald van 12.700 in 2008 naar 10.400 in 2017. Bij de meeste machines voor graslandwinning neemt het aantal verkochte exemplaren daarom af. Volgens Fedagrim heeft dit ook te maken met de schaalvergroting in de sector.

Grasmaaiers

In 2018 zijn in België 546 grasmaaiers verkocht, 12 procent minder dan in 2017. De schaalvergroting blijkt onder andere uit de toename van het aantal grote vlindermaaiers: 28 stuks in 2017 en 34 stuks vorig jaar. Het aantal maaiers met een werkbreedte kleiner dan 2,80 meter daalt het snelst.

Het aantal schudders is in 2018 gelijk gebleven aan de jaren 2016 en 2017. De categorie schudders met een werkbreedte van meer dan 5,40 meter verdubbelde in vier jaar tijd van 7 naar 14 procent. Bij de harken is een zelfde trend merkbaar.

De verkoop van het aantal zelfrijdende hakselaars blijft door de jaren heen vrij stabiel, met een gemiddelde van 40 stuks. Ook bij de opraappersen is er weinig verandering in de cijfers. Vorig jaar ging het om 221 stuks. Vorig jaar werden 207 kip- en silagewagens verkocht en dat is opnieuw een daling.

Aardappelrooiers

Vorig jaar was met 89 stuks een goed jaar voor de verkoop van aardappelrooiers. Het aantal is lager dan in 2017, maar toch het op één na beste resultaat van het decennium. De verkoop van 21 aardappelplantmachines maakt van 2018 geen topjaar.

De verkoop van machines voor grondbewerking, zaaien, mesttechniek en veldspuiten blijft redelijk stabiel. De verkoop van maaidorsers blijft afnemen en kent in 2018 een absoluut dieptepunt met 37 stuks.

De verkoop van trekkers is volgens Fedagrim beïnvloed door de nieuwe uitstootregels in 2018. De federatie constateert een opwaartse trend. De vijf grootste merken (New Holland, John Deere, Case IH, Fendt en Deutz-Fahr) vertegenwoordigen driekwart van de markt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 13°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
Meer weer