'Onderzaai gaat ten koste van maisopbrengst'

Bij Jolan en zoon Roan van Noye, melkveehouders in Escharen, is de mais op 22 april gezaaid. De kieming is al ingezet. Wanneer het gewas opkomt, is mede afhankelijk van de temperatuur, zo stelde Jolan van Noye woensdag.

%27Onderzaai+gaat+ten+koste+van+maisopbrengst%27
© Pieter Stokkermans

Hoe is het zaaien verlopen?

'Dat ging prima, het land was er klaar voor. Met het ploegen kwam ook wat vochtige grond omhoog. Vorig weekend heeft het hier nog 10 millimeter geregend. We kunnen nog meer regen gebruiken, maar hier moeten we het maar even mee doen. Een aantal collega's was al voor de buien actief met het beregenen van gras. Nu is dat minder.'

Bij de verdroogde mais van vorig jaar zag je hier in de omgeving maiskopbrand en builenbrand in het gewas

Jolan van Noye, melkveehouder in Escharen

Wanneer verwacht u de opkomst van de mais?

'Dat ligt helemaal aan de temperatuur. De eerste paar dagen is het nog wat warm. Rond het weekend van bevrijdingsdag wordt het weer wat frisser. Omdat we vrij hoge zandgrond hebben, verwacht ik niet dat de mais direct van het land vriest.

'Door het vroege zaaien hopen we de mais rond 28 september te oogsten, zodat op 1 oktober het vanggewas in de grond zit.'

U kiest niet voor onderzaai?

'Nee, bewust niet. Ik denk dat die onderzaai ten koste gaat van de maisopbrengst. Ik verwacht dat het op deze zandgrond lukt tijdig te hakselen, we zijn ook afhankelijk van het weer. Daarbij zit ik in de luxepositie dat ik een eigen loonbedrijf heb. Dat maakt me minder afhankelijk van de loonwerker, hoewel ik natuurlijk ook met de wensen van klanten te maken heb.

'Ik vraag me wel af hoe andere melkveehouders, die zelf afhankelijk zijn van de loonwerker, dit oppakken. Ik kan me voorstellen dat zij eerder voor onderzaai kiezen of heel vroeg de loonwerker vastleggen.'


Wat is uw rassenkeuze?

'Voor de meetnetmais kies ik voor P8057, net als vorig jaar. Het is een ras met een hoge tolerantie voor maiskopbrand. Bij de verdroogde mais van vorig jaar zag je die ziekte hier in de omgeving best wel in het gewas, net als builenbrand. Dat laatste is mogelijk het gevolg van stress door de droogte.'

Zaait u ook andere rassen?

'Net als vorig jaar zaai ik ook enkele hectaren duomais. Zoals de naam al doet vermoeden gaat het om twee rassen, een van het dent-type en een van het flint-type. Daarbij zou het ene ras zorgen voor penszetmeel en het andere juist voor in de darm vrijkomend zetmeel.

'Qua kuiluitslagen zie je vooralsnog geen verschil met andere mais. Het grote pluspunt van dit duo zou zich met name uiten aan het voerhek en in de melkgift, maar we voeren het nog niet.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
 • Vrijdag
  23° / 16°
  90 %
Meer weer