%27Perspulp+en+zetmeel+passen+bij+mais%27
Achtergrond
© Eigen foto

'Perspulp en zetmeel passen bij mais'

Dick Davelaar uit Leusden had dinsdag de maiskuil open. Hij voorzag deze van een laag bietenperspulp, met daarover een laag aardappelzetmeel. ‘Een prima aanvulling op de mais’, legt hij uit.

Davelaar bestelde de perspulp al in mei, maar het was bij de oogst op 20 augustus nog niet beschikbaar. Daarop besloot hij later, wanneer het wel kon worden geleverd, alsnog de kuil open te maken. Deze week, tegen het einde van de bietencampagne, was het zover.

‘Het is een mooie toevoeging. Door een laag erover hebben we geen last van broei. Zeker met het aardappelzetmeel dáár weer overheen. Dit past prima, omdat de hoeveelheid zetmeel in de kuil aan de lage kant is.'

• Lees ook: 'Goed ruwvoer is écht de basis'

Voldoende voersnelheid

De melkveehouder vervolgt: 'Daarbij hebben we de maiskuil langer en minder hoog gemaakt. Hierdoor kan ik zeker tot 1 oktober blijven voeren. Ook in de zomermaanden hou ik nu voldoende voersnelheid. En dat met één dag werk.’

Davelaar voerde al van de huidige kuil. Doordat het ook met verdroogde mais is ingekuild, is hij niet superenthousiast. ‘We doen het ermee, nood breekt wet. Het melkt wat gewoontjes. Normaal produceren de koeien gemiddeld 30 kilo per dag, dat halen ze nu niet. Wel zitten er mooie gehalten bij.’

Melkdrijvend effect

De koeien krijgen daarbij 7 kilo droge stof goed gras per koe per dag. ‘Voor de kuil met pulp en zetmeel moet nog een rantsoen worden opgesteld. De ervaringen zijn goed, de pulp heeft ook een melkdrijvend effect.’

Over het maisras voor dit jaar is nog niet besloten. Ook is nog niet nagedacht over de verplichting om op 1 oktober vanggewas te hebben gezaaid. ‘Wie heeft zoiets toch verzonnen? Van die regel wordt niemand blij’, zegt de melkveehouder.

Bedrijfsgegevens:
• 180 melkkoeien, 120 stuks jongvee
• 28 kilo melk per koe per dag, 4,58 procent vet, 3,59 procent eiwit
• 93 hectare gras, 21 hectare mais, 1 hectare graan
• 5,2 kilo droge stof mais per koe per dag

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 9°
  10 %
 • Zaterdag
  23° / 13°
  35 %
 • Zondag
  25° / 16°
  40 %
Meer weer