%27Beregenen+droeg+bij+aan+voederwaarde%27
Achtergrond
© Peter Roek

'Beregenen droeg bij aan voederwaarde'

‘We mogen niet mopperen, het is dé perfecte kuil’, zegt Corné Rommens uit Hoeven in Noord-Brabant over zijn mais met 1.010 VEM.

De melkveehouder is erg enthousiast over zijn Maismeetnetkuil. Niet alleen de VEM-waarde is hoog, ook met het zetmeelgehalte van 385 gram per kilo droge stof is hij heel tevreden. Het gewas is beregend en volgens de veehouder had dat een goed effect op de voederwaarde en massa.

Rommens kan helaas nog niet zeggen hoe zijn koeien het op deze mais doen. ‘We hebben de kuil nog niet geopend. Eerst moet de andere maiskuil op, daar zat namelijk veel builenbrand in.’

• Lees ook: 'Perspulp en zetmeel passen bij mais'

Zetmeelgehalte viel tegen

Ook viel het zetmeelgehalte (264 gram) van deze maiskuil tegen. ‘We moesten behoorlijk puzzelen om het zetmeelgehalte in het rantsoen op peil te krijgen.’

Naast 6 kilo droge stof mais, voert hij nu ook 8 kilo droge stof kuilgras van de eerste snede. Daarnaast nog een energierijk bijproduct, losse grondstoffen en maximaal 7 kilo standaardbrok. Rommens: ‘Gelukkig trok de melkproductie toen weer aan, ze geven nu dagelijks 32 kilo melk per koe.’

Voeren in april

De maisteler verwacht dat hij zijn goede maiskuil in april, bij de start van het weideseizoen, kan voeren. Hij wil zijn koeien dan dagelijks twee keer drie uur weiden. Dit beweidingspatroon bevalt hem goed.

‘Je kietelt ze telkens een beetje, ze zijn gretig om meteen hun buik vol te eten. Ze nemen circa 1 kilo droge stof weidegras per uur op. We hopen dat het effect van die mooie maiskuil er dan uitkomt en dat ze op een productie van 32 kilo per dag blijven. Want ja, ze moeten goed blijven geven, we mogen immers minder koeien houden.’

Bedrijfsgegevens:
• 110 koeien, 77 stuks jongvee
• 32 kilo melk per koe, 4,65 procent vet, 3,68 procent eiwit
• 40 hectare gras, 8 hectare mais
• 6 kilo droge stof mais per koe per dag

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  17° / 8°
  15 %
 • Zaterdag
  15° / 11°
  70 %
 • Zondag
  15° / 12°
  50 %
Meer weer