'Altijd weer iets nieuws proberen, dan kun je meepraten'

Melkveehouder Wim Vedder uit het Drentse Gasselternijveenschemond gebruikt dit jaar een nieuw maisras: LG 31.207. 'Als het goed uitpakt, heb je als eerste iets nieuws.'

%27Altijd+weer+iets+nieuws+proberen%2C+dan+kun+je+meepraten%27
© René Eijsink

Hoe staat het ervoor met het land?

'Het land ligt er prima bij, we moeten uitkijken dat het niet té droog wordt. Met zo'n week als deze gaat het hard.

Slechte maisrassen zijn er niet meer, LG 31.207 doet qua zetmeelgehalte niet onder voor het ras dat we vorig jaar hadden

Wim Vedder, melkveehouder in Drenthe

'Door de combinatie van vorst en schraal weer verdampt veel. De grondwaterstand is daar niet bij gebaat, maar beregenen zit er hier niet in.'

Denkt u al na over de voorbereidingen?

'Ja, eerst cultivatoren en dan ploegen. Als het kan, gebruiken we geen Roundup, vanwege het imago van het bedrijf. Roundup is weliswaar goedkoop, maar de cultivator hebben we toch staan. Als we het daarmee kunnen redden. Roundup geeft minder onkruiddruk, maar we ploegen het vanggewas toch onder.'

Hoe bemest u het gewas?

'We gaan voor 35 kuub runderdrijfmest en als kunstmest kali 60 en Maismest NP 25+0+0,3 B in de rij. Dit bevat extra borium, voor een goede korrelzetting. Omdat we ook een akkerbouwtak hebben, benaderen we de bemesting toch iets anders. Zo gebruiken we borium ook bij de suikerbieten.'

Voor welk maisras gaat u?

'LG 31.207. Dit komt volgend jaar op de rassenlijst. Van het ras van vorig jaar melken we goed, maar toch gaan we voor iets nieuws. Slechte maisrassen zijn er niet meer. Dit geeft iets meer lengte en doet qua zetmeelgehalte niet onder voor de LG 31.205 die we vorig jaar hadden. Het mooie is dat je als eerste op de hoogte bent van noviteiten in de sector, als het goed uitpakt.

'Hetzelfde doe ik bij de stierkeuze. Er worden altijd proefstieren ingezet. Zo hadden we twee dochters van KI Samen-stier Ashburton in de selectie voor de dochtergroep in Hardenberg in 2017. We hebben nu ook een vaars van de in 1969 geboren stier Gardenia Chief Astronaut aan de melk. Qua fokwaarde doet ze het minder goed, maar qua liters en gehalten komt ze prima mee.'

Wanneer gaat de mais de grond in?

'Eind april, begin mei zaaien we. Met dit zeer vroege ras hopen we onder normale omstandigheden in de eerste twee, drie weken van oktober te oogsten. Een zomer zoals die van 2018 was wat dat betreft wel heel extreem, met vroege oogsten.'

Hoe gaat u om met de groenbemesterverplichting?

'Omdat de oogst voor 1 oktober lastig wordt, gaan we voor onderzaai. Dit gebeurt wanneer het gewas nog buigt en niet knakt. Het is afwachten hoe dat uitpakt. Dit jaar passen we dit voor het eerst toe.'

• Lees ook: Vroege maisrassen populair vanwege vanggewas

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  24° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  28° / 9°
  10 %
 • Zaterdag
  29° / 14°
  10 %
Meer weer