Vroege maisrassen populair vanwege vanggewas

Droog en schraal weer en vooral de koude nachten doen boeren wachten. De grondtemperatuur is op veel plaatsen nog te koud voor de kieming van de maiszaden. Ook is hiervoor vocht nodig. In de komende weken wordt toch heel wat mais gezaaid.

Ook Jolan van Noye in het Brabantse Escharen wacht op wat regen. Hij is bezig met de voorbereidende werkzaamheden voor de maiszaai. Een weideperceel is gescheurd en hier is kalk op gestrooid. Verder wil de melkveehouder 15 kuub per hectare bemesten.

'De mais komt in gescheurd grasland, dat kan mooi voedingsstoffen naleveren', vertelt Van Noye. De graszode is bewust niet gespoten, onder meer vanwege het imago. 'Vorig jaar hebben we dat ook niet gedaan.

De ondernemer wil voor 20 april mais zaaien. 'Dan kan het ook voor 1 oktober worden geoogst, om tijdig gras als vanggewas te zaaien.' Van Noye kiest, net als vorig jaar, voor het middenvroege Pioneer 8057 voor het Maismeetnetperceel. 'Een zeker gewas', zegt hij.

Andere strategie

Terwijl Van Noye ervoor kiest om met een tijdige nazaai te voldoen aan de regel om op zand en lös voor 1 oktober een vanggewas te telen, heeft zijn collega Corné Rommen uit Hoeven een heel andere strategie. 'Ik ben vooral maisteler en geen vanggewasteler. Voor een goede maisteelt heb ik voldoende groeidagen nodig en ik ga niet eerder oogsten', klinkt het resoluut.

Rommen wacht met zaaien tot er goede groeiomstandigheden zijn voor de mais. Vlak voor de opkomst zaait de ondernemer tussen de rijen rietzwenkgras. 'De mais heeft dan een groeivoorsprong, ik hoop dat deze behouden blijft.' De melkveehouder zaait op dit perceel Dairy Mais Massa, een mengsel dat bestaat uit Genialis, Torres, LG Severeen en Sy Gordius. Voor andere percelen kiest hij Severeen.

Zonder folie

Roelof de Jong uit Sibrandabuorren zaait dit jaar LG 31.205. Daarbij laat hij voor het eerst in jaren de folie achterwege. 'Vorig jaar was ik vrij laat met inzaaien. Toen kon het al bijna zonder folie, gezien de bodemtemperatuur. We proberen het nu helemaal zonder. Dat scheelt kosten.' Het vanggewas, de snijrogge, is de laatste weken fors doorgegroeid. 'Dat gewas zet nu pas echt door', stelt de melkveehouder.

Guido Frijns uit Reijmerstok heeft nog geen mais besteld. 'Het moet biologisch zaad zijn met een goede beginontwikkeling, waardoor het onkruid onder de duim wordt gehouden', zegt hij. 'De vertering van het vanggewas kost veel vocht, dat wordt aan de mais onttrokken. Dat gaf vorig jaar problemen.' Frijns heeft het vanggewas inmiddels twee keer gefreesd en hoopt over een maand te kunnen zaaien. Na de mais wordt graan gezaaid. Door die vruchtwisseling hoeft dit graan pas voor 1 november te worden gezaaid.

Niet ploegen

Dick Davelaar uit Leusden wil dit jaar voor het eerst niet ploegen. 'Dat bevalt veel ondernemers hier in de omgeving goed', aldus de melkveehouder. Hij verwacht tegen de paasdagen de mais de grond in te hebben, waardoor hij voor 1 oktober nog vanggewas kan zaaien.'

Marco Heijblok kiest opnieuw voor het ras Asgaard. 'Die heb ik alweer voor het vierde jaar. Veel Zetmeel per kilo drogestof. Omdat ik genoeg grond heb, kies ik vooral voor kwaliteit. De opbrengst is van minder groot belang.'
Gerrit de Jong uit Meerkerk is trouw teler van Ambition. Dit jaar kiest hij voor een deel LG 31.205. 'Ambition heeft niet het eeuwige leven op de rassenlijst. Dan is het goed om alvast een ander ras te proberen', legt hij uit.

Bij Willy Aarts uit Hallum ligt het land er netjes bij. 'We proberen met Koninginnedag te zaaien. Dat is ieder jaar ons streven. De temperatuur is er dan. Wel is in de komende weken water nodig. Het mestrijden gaat door droogte prima.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 14°
  20 %
 • Vrijdag
  26° / 14°
  5 %
Meer weer