Melkveehouder kiest voor vroege mais

Melkveehouder Wim Vedder uit Gasselternijveensemond had in 2018 diverse percelen mais met grote verschillen in de opbrengsten. Voor het perceel op veengrond kiest hij dit jaar bewust voor een vroeg ras.

Ondanks de lagere opbrengsten van vorig jaar klaagt Wim Vedder niet over zijn maiskuil. 'Deze winterkuil is prima, met 999 VEM en 354 gram zetmeel droge stof.' De maiskuil is volgens de Drentse veehouder prima geconserveerd. Vedder bracht in oktober een dikke laag van 30 centimeter zand op het plastic. 'Er is geen beter conserveringsmiddel dan dat. Maar ja, het afspitten is natuurlijk niet mijn favoriete klusje.'

Wim Vedder heeft ook dit jaar weer mais staan op verschillende grondsoorten. Op het perceel met zand gaat hij zeer waarschijnlijk experimenteren met een ander ras . En ook voor de veengrond heeft hij zijn keuze gemaakt. 'Daar zal toch een vroeg ras op moeten, want draagkracht is toch een item. Ik kies dan voor een vroeg ras die zo rond de derde week september kan worden geoogst. Om zo niet het risico te lopen dat we, in geval van een nat najaar, die mais er niet af kunnen krijgen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 13°
  50 %
Meer weer