Maiszaai in volle gang, eerste mais is boven

Terwijl de maisplanten van de Maismeetnet-deelnemers die vroeg zaaiden het daglicht zien, is elders de zaaitijd in volle gang. Weer en werkzaamheden leiden tot vertraging.

Maiszaai+in+volle+gang%2C+eerste+mais+is+boven
© Persbureau Noordoost

In heel Nederland is het nog aan de droge kant, maar melkveehouder Willy Aarts klaagt toch wat over vocht. 'We hebben 30 millimeter gehad, waardoor we de maiszaai moeten uitstellen.' Bij een zomerse dag is dat vocht in een dag verdwenen, laat Aarts dinsdag weten. 'De temperatuur is laag, de wind komt uit het noorden, het droogt gewoon niets. Op dit moment kunnen we het maisperceel niet op.'

Iets zuidelijker is er wel actie op het maisland. Bij melkveehouder Roelof de Jong uit Sibrandabuorren werd dinsdag gezaaid. Dit keer zonder folie, de bodemtemperatuur is goed. 'De groenbemester heeft zijn werk gedaan. Er is 50 kuub drijfmest per hectare overheen gegaan. Toen is het omgeploegd. Dat was vorige week. Maandag werd het perceel nog met de rotorkopeg bewerkt.'

'Inkuilen heeft voorrang'

Wim Vedder, melkveehouder in Gasselternijveenschemond, hoopte eveneens op 30 april te zaaien, zoals elk jaar. 'Het land ligt nog niet klaar. Daarbij hebben we dit jaar andere werkzaamheden. Het inkuilen van gras heeft nu even voorrang, anders haal ik straks een slechte snede binnen.' Hij hoopt de komende week te zaaien.

Bas Fokkert uit Holthone en Dick Davelaar uit Leusden waren dit jaar de eersten met de maiszaai. Bij beide melkveehouders staat het gewas boven. Fokkert koos bewust voor Vitally. 'Op proefvelden scoort dit ras altijd het hoogst qua VEM-opbrengst per hectare.'

• Lees ook interview met Jolan van Noye: 'Onderzaai gaat ten koste van maisopbrengst'


Melkveehouder Corné Rommens uit Hoeven wilde wachten met de maiszaai tot het juiste moment, zo stelde hij begin april. Voor hem was dit 24 april, vlak voor wat regen. Woensdag zaaide hij rietzwenkgras als onderzaai. 'Gewoon met een graszaaimachine. De pijpjes boven de maisrij blijven dicht', zegt hij.

De Maismeetnet-mais van melkveehouder Ferd van de Ven in Lage Mierde komt op een ander perceel. De provincie kocht het om het terug te geven aan de natuur. Dit jaar wordt het verhuurd voor de maisteelt. Er stond drie jaar Italiaans raaigras. Van de Ven verwacht dat dit goedkomt. 'Het perceel is nu volgens de norm bemest. De plant is goed gevoed.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 11°
  70 %
 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer