ZLTO+dringt+aan+op+perspectief+Brabantse+boeren
Nieuws
© Johan Wissink

ZLTO dringt aan op perspectief Brabantse boeren

Verminder onnodige wet- en regelgeving en herzie het veehouderijbeleid. Dat zijn de belangrijkste aanbevelingen in de brief die ZLTO heeft gestuurd naar informateur Helmi Huijbregts-Schiedon en alle partijleiders van provincie Noord-Brabant.

Maandagavond lichtte ZLTO de inhoud van de brief toe tijdens een bijeenkomst op het provinciehuis in Den Bosch als inbreng voor het nieuwe bestuursakkoord van Provinciale Staten van Noord-Brabant.

In de brief zet ZLTO uiteen wat boeren en tuinders te bieden hebben en wat er nodig is om hen dat te kunnen laten doen. Vermindering van onnodige wet- en regelgeving en een herziening van het veehouderijbeleid zijn de belangrijkste aanbevelingen. Ook wil ZLTO meer aandacht voor de glastuinbouw en teeltondersteunende voorzieningen.

Milieumaatregelen

'Veel veehouders worstelen met de aangescherpte milieumaatregelen. Vooral middelgrote bedrijven hebben het moeilijk, stoppen of dreigen te moeten stoppen', zegt ZLTO-voorzitter Wim Bens.

'Naast het feit dat het voor veel bedrijven financieel onhaalbaar is om hun stallen voor 2022 te verduurzamen, is het praktisch ook niet uitvoerbaar', stelt Bens. 'ZLTO wil dan ook dat de provincie het veehouderijbeleid terugdraait, zodat ondernemers tot 2028 de tijd hebben hun bestaande stallen aan te passen.'

Visie

Samen met Glastuinbouw Nederland werkt ZLTO aan een visie over de glastuinbouw en teeltondersteunende voorzieningen. Gedeputeerde Staten zijn al op de hoogte gebracht van deze visie die eind april gereed is.

'De tuinbouw is een zeer innovatieve sector. Maar in de afgelopen vijftien jaar is het glastuinbouwbeleid in Noord-Brabant niet veranderd', zegt Bens.

'Gezien het grote energievraagstuk, de klimaatdiscussie, de wens om de emissies van gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen te verlagen en gezien de veranderende marktomstandigheden, is het belangrijk dat dit onderwerp in de nieuwe bestuursperiode hoger op de Brabantse agenda komt te staan.'

Maatschappelijke doelstellingen

ZLTO spreekt in haar brief de hoop uit dat er een collegeakkoord komt dat weer perspectief biedt aan de Brabantse boeren en tuinders. 'Boeren willen werken aan de maatschappelijke doelstellingen in onze provincie en daarbuiten. Maar dat kunnen zij niet alleen en niet in de huidige situatie', zegt Bens.

De ZLTO-voorzitter spoort de informateur aan om te denken in mogelijkheden en te handelen uit overtuiging in plaats van vanuit regels en controle. 'Alleen dan bereiken we gezamenlijk de ambities die we hebben.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  22° / 14°
  20 %
 • Maandag
  18° / 15°
  60 %
 • Dinsdag
  18° / 14°
  20 %
Meer weer