Gemeentelijk+beleid+arbeidsmigrant
Nieuws
© VidiPhoto

Gemeentelijk beleid arbeidsmigrant

Steeds meer Brabantse gemeenten betrekken hun inwoners en bedrijven bij het opstellen van beleid voor arbeidsmigranten.

Arbeidsmigranten leveren een belangrijke bijdrage aan de Brabantse economie. Zij zijn niet alleen werkzaam in de agrarische sector, maar ook in andere sectoren zoals metaal of logistiek.

Gemeente Asten start met de voorbereiding van nieuw beleid voor arbeidsmigranten. Het gaat om zaken als huisvesting en integratie. Bij de beleidsvorming betrekt de gemeente inwoners en ketenpartners, onder wie ook ZLTO. Deze en volgende week maandag houdt Asten bijeenkomsten om met elkaar van gedachten te wisselen.

Volgens gemeente Meijerijstad vragen bedrijven randvoorwaarden te creëren om huisvesting van arbeidsmigranten mogelijk te maken. De gemeente is gestart met een projectgroep die als taak heeft om het bestaande beleid voor arbeidsmigranten te vernieuwen. Ook hier is ZLTO een van de partners in de projectgroep.

Leegstaand vastgoed

Beide gemeenten benadrukken dat huisvesting voor arbeidsmigranten vraagt om een structurele oplossing. Daarbij moet rekening worden gehouden met de mogelijkheden van leegstaand vastgoed. Ook is het van belang dat er aandacht is voor integratie. De gemeente wil in juni het nieuwe beleid vaststellen.

Meijerijstad en Asten zijn niet de eerste en ook niet de enige gemeenten die zich bezighouden met dit vraagstuk. Onder meer Heeswijk-Dinther en Waalwijk hebben die handschoen opgepakt. Waalwijk maakte vorig jaar mei grootschalige huisvesting voor arbeidsmigranten mogelijk buiten woonwijken. Het gaat om twee locaties: een voor 400 en een voor 252 mensen.

• Lees ook: Inklapbare huisvesting voor arbeidsmigrant

Buren erbij betrekken

In Heeswijk-Dinther realiseerde groente- en fruitteler Jo Verkuijlen huisvesting voor 180 arbeidsmigranten op zijn terrein. Na aanvankelijke bezwaren, werkte de gemeente uiteindelijk toch mee, mede doordat Verkuijlen zijn buren betrok bij zijn plannen.

Ook in Zeeland speelt de arbeidsmigrantenkwestie. Met name in de fruitteelt en glastuinbouw. Vorig jaar liepen de gemoederen in gemeente Reimerswaal hoog op, toen fruittelers hun zorgen uitten over het aangescherpte beleid rondom huisvesting van arbeidsmigranten op het eigen erf. De gemeente kwam de telers uiteindelijk tegemoet door de scherpe randjes van het beleid af te halen.

ZLTO heeft duidelijke ideeën over het vraagstuk en wordt betrokken bij de beleidsontwikkeling in diverse gemeenten en de provincie.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  15° / 9°
  50 %
 • Maandag
  15° / 8°
  50 %
 • Dinsdag
  15° / 8°
  50 %
Meer weer