%27Historisch%27+hoge+opkomst+zuidelijke+waterschappen
Nieuws
© Fotografie Twan Wiermans

'Historisch' hoge opkomst zuidelijke waterschappen

De Zeeuwse en Brabantse waterschappen zijn tevreden over het opkomstpercentage tijdens de waterschapsverkiezingen van woensdag. De definitieve uitslag van deze verkiezingen volgt maandag 25 maart.

Dijkgraaf Kees Jan de Vet van waterschap Brabantse Delta spreekt van een historisch hoge opkomst. Het voorlopige opkomstpercentage is 46,3 procent. Vier jaar geleden was dat bijna tien procent minder.

'De bekendheid van het waterschap is duidelijk toegenomen', zegt hij. 'Dat is niet gek. Het waterschapswerk - veilige dijken, zuiveren van rioolwater, verbeteren van de kwaliteit van oppervlaktewater en het regelen dat het niet te nat of te droog is - is voor iedereen van groot belang. Zeker gezien de klimaatuitdagingen om ons heen.'

Voor waterschap De Dommel steeg het opkomstpercentage met bijna 8 procent naar 46,6 procent. Voor de verkiezingen voorspelde waarnemend watergraaf Lex Huijbers een opkomst van 50 procent.

Dik tevreden

'Met deze opkomst ben ik dik tevreden', stelt Huijbers. 'In de aanloop naar de verkiezingen was er veel aandacht voor ons waterschapswerk. Dat zien we terug in de opkomst en hopelijk ook in het water(schaps)bewustzijn bij onze inwoners dat we de komende week laten meten.'

Waterschap Rivierenland spreekt daags na de verkiezingen van een voorlopig opkomstpercentage van 50 procent. Waterschap Aa en Maas had bij het ter perse gaan van deze krant nog geen cijfers voorhanden.

In Zeeland gingen de meeste mensen naar de stembus. Was het opkomstpercentage vier jaar geleden nog 48,1 procent, dit jaar is dat gestegen naar 54,6 procent. Tot voldoening van dijkgraaf Toine Poppelaars.

Positieve publiciteitscampagne

'Ik ben ontzettend tevreden met dit opkomstpercentage', stelt hij. 'Dit is niet alleen het resultaat van gecombineerde verkiezingen, maar ook van een positieve publiciteitscampagne en uitgebreide media-aandacht voor het waterschapswerk regionaal én landelijk.'

De definitieve uitslag van de waterschapsverkiezingen komt maandag 25 maart. Dan volgt de uitslag op persoonsniveau en de definitieve zetelverdeling van de verschillende partijen.

Weer

 • Dinsdag
  9° / 2°
  85 %
 • Woensdag
  10° / 8°
  95 %
 • Donderdag
  6° / 2°
  70 %
Meer weer