Brabant wacht met regeling opruimen drugs

De radiostilte rondom een vergoeding voor grondeigenaren voor het opruimen van drugsafval duurt voort in Brabant. Reden voor CDA en CU-SGP om Gedeputeerde Staten (GS) opnieuw te vragen hoe de vlag erbij hangt.

Brabant+wacht+met+regeling+opruimen+drugs
© RIEC Zeeland West-Brabant en Oost-Brabant

Provincie Noord-Brabant stelde vorig jaar wel een regeling open voor grondeigenaren die in 2017 kosten moesten maken voor het opruimen van drugsafval. Gedurende drie maanden konden zij een tegemoetkoming aanvragen van maximaal 50 procent van de kosten. Er was 500.000 euro beschikbaar. De maximale opruimkosten per dumping bedragen 20.000 euro.

De Brabantse oppositiepartijen hebben enkele maanden geleden gezamenlijk een motie ingediend voor het verlengen van een Brabantse subsidieregeling. Deze motie werd niet aangenomen, omdat GS er naar eigen zeggen al mee bezig waren. Daarvoor hebben GS contact met het Interprovinciaal Overleg (IPO) en het ministerie. Maar vooralsnog komt er geen witte rook uit het provinciehuis.

• Lees ook: Groeiende berg drugsafval in buitengebied

'Belachelijk'

'Er moet nu iets gebeuren, dit is belachelijk.' Aan het woord is Marcel Derijckere, Statenlid voor CDA. Hij vindt dat de provincie snel over de brug moet komen. 'Tot vorig jaar stelde het Rijk geld beschikbaar voor opruimkosten. Maar sindsdien ligt dit op het bordje van de provincies. En nu kijken ze naar elkaar en gebeurt er niets.'

Derijckere hoopt binnen enkele weken antwoord te hebben van GS. 'Gelderland en Zuid-Holland hebben inmiddels een eigen regeling opgezet. In Brabant vindt de meeste productie plaats van synthetische drugs en wordt ook het meeste gedumpt', zegt hij.

Volledige vergoeding

'Wij vinden, samen met CU-SGP, dat de opruimkosten voor de volle 100 procent vergoed moeten worden. Ook met terugwerkende kracht. Die 50 procent-regeling is overgenomen van de regeling van het Rijk. Maar de helft van 20.000 euro is nog steeds heel veel geld.'

De provincie Gelderland stelt 225.000 euro beschikbaar voor de regeling, zo werd deze week duidelijk. 50 procent van de kosten van grondeigenaren worden gecompenseerd. Kosten die in 2018 zijn gemaakt, worden met terugwerkende kracht vergoed.

Volgens het CDA-Statenlid hoeft het provinciebestuur niet zo krampachtig te doen over de kosten. 'Dat potje van vorig jaar is niet eens opgegaan. Het zal uiteindelijk maar een fractie zijn van de totale begroting. Los daarvan vinden wij dat de provincie haar verantwoordelijkheid moet nemen. Of het nou om boeren, burgers of bedrijven gaat; geen van hen mag opdraaien voor de opruimkosten van drugsafval.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  13° / 8°
  70 %
 • Woensdag
  12° / 8°
  50 %
 • Donderdag
  14° / 7°
  50 %
Meer weer