CDA houdt alle opties open rondom veehouderijbeleid

Het CDA in Noord-Brabant houdt alle opties open ten aanzien van het Brabantse veehouderijbesluit uit 2017. In haar verkiezingsprogramma voor de Provinciale Statenverkiezingen 2019 schrijft de partij het besluit te willen herzien.

CDA+houdt+alle+opties+open+rondom+veehouderijbeleid
© De snuitgeverij

Het CDA heeft speciale aandacht voor onrealistische deadlines en negatieve effecten. Als voorbeeld noemt de partij de nieuwe, milieuvriendelijkere stallen die boeren verplicht zijn voor 2022 te bouwen, maar waarvan op dit moment nog niet duidelijk is of deze op tijd ontwikkeld en goedgekeurd zijn.

In de nacht van 7 op 8 juli 2017 stemde een meerderheid van Provinciale Staten, het Brabantse parlement, in met het besluit om de veehouderij in Brabant versneld te verduurzamen. Hiertoe werden de Verordening ruimte (met de regels voor het ontwikkelen van bestemmingsplannen, red.) en de Verordening natuurbescherming (waarin alle regels staan voor natuurbescherming in Brabant, red.) gewijzigd. Kern van dit veehouderijbesluit is het vervroegen van de deadline waarop boeren moeten voldoen aan nieuwe milieueisen van 2028 naar 2022.

Tanja van de Ven derde op de lijst van CDA Brabant provinciale Verkiezingen 2019
Tanja van de Ven derde op de lijst van CDA Brabant provinciale Verkiezingen 2019 © Provincie Noord-Brabant

Voor het CDA staan de gestelde milieudoelen niet ter discussie. Het CDA stond achter de maatregelen met de oorspronkelijke deadline 2028, net als boerenorganisatie ZLTO. Over de nieuwe deadlines en de weg daarnaartoe is het CDA van begin af aan kritisch. Zij vindt dat doelstellingen realistisch moeten zijn. Gegeven de twijfels over de haalbaarheid van de deadline 2022, pleit de partij voor een onderzoek naar de effecten van het veehouderijbesluit.

Besluit herzien als dat onrealistisch blijkt

CDA Noord-Brabant

Gevolgen

Het CDA wil weten wat te doen als de vereiste stalsystemen niet op tijd beschikbaar zijn en maatschappelijk gewenste ontwikkelingen uitblijven. De partij wil dat het Brabantse provinciebestuur de gevolgen en effecten van de diverse scenario’s, zoals handhaving of uitstel van de deadlines uit het besluit, op een rijtje laat zetten en laat doorrekenen.

Een ander onderdeel uit het veehouderijbesluit is mest. Wat het CDA betreft moet mest kunnen worden ver- en bewerkt op logische, bij voorkeur regionale, locaties waar voldoende draagvlak is in de directe omgeving. Dat kan een industrieterrein zijn, maar ook een locatie in het buitengebied.

Boerenkandidaat

Melkveehouder en CDA'er Tanja van de Ven-Vogels uit Beek en Donk: 'In de Brabantse landbouw is in de afgelopen jaren veel gebeurd. Partijen staan met de ruggen tegen elkaar, wat niet helpt richting de toekomst. Het CDA wil dat onze provincie trots is op haar boeren. Wij staan voor duurzame landbouw, maat familiebedrijf.' Van de Ven-Vogels is met plaats 3 de hoogste nieuwkomer op de provinciale CDA-lijst en beoogd landbouwwoordvoerder in de nieuwe CDA-fractie.

Volgens Van de Ven-Vogels is de agrarische sector belangrijk voor Brabant, net als gezondheid en een gezond leefklimaat. 'Daarbij past een provincie die oog heeft voor wat er speelt en leeft, die beseft dat betrouwbaarheid van overheidshandelen een must is en die bereid is om noodzakelijke veranderingen te faciliteren. Haalbaar en betaalbaar. Met draagvlak als uitgangspunt. Dat vraagt om een andere aanpak dan we in de afgelopen jaren hebben gezien: meer realisme, minder regels en meer trots.'

Landbouwopgave

Het CDA heeft meer landbouwgerichte thema's in haar verkiezingsprogramma staan. Zo wil de partij inzetten op experimenten met het realtime meten van schadelijke uitstoot bij de intensieve veehouderij, om in beeld te krijgen wat er feitelijk gebeurt in de leefomgeving. Ook streeft de partij naar een actieve houding van de provincie bij het faciliteren van nieuwe concepten en verdienmodellen, zoals nieuwe teelt en het versterken van agrarisch natuurbeheer.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer