Brabantse Impulsregeling vrijkomende stallen verlengd

De voucherregeling VABimpuls voor staleigenaren die zich bezinnen op een andere toekomst, wordt verlengd tot eind 2019. Dat hebben Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant bekendgemaakt.

Brabantse+Impulsregeling+vrijkomende+stallen+verlengd
© Merlin Daleman

De regeling zou aanvankelijk 1 april aflopen. Om lopende trajecten goed af te kunnen ronden en nieuwe vragen nog in behandeling te kunnen nemen, hebben Gedeputeerde Staten besloten VABimpuls langer open te stellen, tot eind 2019. Daarvoor stellen Gedeputeerde Staten een aanvullend bedrag van 0,5 miljoen euro beschikbaar. Dat biedt een nieuw provinciebestuur voldoende tijd om zich te beraden op een besluit over een eventueel vervolg.

Tot nu toe maakten 275 eigenaren van (lege) stallen en veehouders in Brabant gebruik van de regeling. Eigenaren van een lege of leegkomende stal en veehouders die zich bezinnen op een andere toekomst, kunnen een beroep doen op een adviesvoucher, waarmee zij deskundigen van VABimpuls kunnen inschakelen.

Toekomstperspectief

Dat adviesnetwerk bestaat uit onafhankelijke deskundigen, die met de eigenaar van de locatie onderzoeken welk toekomstperspectief het best haalbaar en meest passend is bij de wensen en situatie van de eigenaar en de mogelijkheden op de locatie in de betreffende gemeente en het Brabantse landschap. Alle opties voor een nieuwe toekomst kunnen de revue passeren, van sloop tot verkoop, van overdracht tot herbestemming.

Tot nu toe maakten 275 veehouders gebruik van de regeling

Na openstelling van de regeling hebben zich in korte tijd veel belangstellenden aangemeld. Tot nu toe deden zo'n 315 eigenaren een aanvraag en zijn 275 begeleidingstrajecten gestart. VABimpuls biedt aan een groot aantal eigenaren en ondernemers een oplossingsrichting, constateert gedeputeerde Erik van Merrienboer (Ruimte).

'De meeste eigenaren krijgen hiermee duidelijkheid over de situatie en vinden door de ondersteuning en begeleiding een oplossing voor hun vraagstuk: een helder idee van de mogelijkheden, begrip van de onmogelijkheden en een behoorlijk uitgewerkt plan van aanpak. De regeling wordt door gebruikers als zeer positief beoordeeld.'

Transitie veehouderij

Provincie Noord-Brabant startte de regeling in 2017 vanuit de Brabantse aanpak leegstand, samen met Brabant Advies en Stimulus, aanvankelijk alleen voor eigenaren van lege stallen. Later kwam daar een regeling bij voor boeren die overwegen te stoppen of om te schakelen, in het kader van het pakket 'Ondersteunende maatregelen transitie intensieve veehouderij'.

'Met dit pakket aan maatregelen ondersteunen wij veehouders om de overgang naar een zorgvuldige veehouderij te versnellen', vult gedeputeerde Anne-Marie Spierings (Agrarische Ontwikkeling) aan. 'Of zij nu kiezen voor een toekomst binnen of buiten de veehouderij, voor elke ondernemerskeuze biedt het pakket passende ondersteuning. En daar is brede belangstelling voor.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  18° / 8°
  20 %
 • Donderdag
  18° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  15° / 11°
  25 %
Meer weer