KI+Samen+wil+aanpak+rol+CRV
Nieuws
© Landpixel

KI Samen wil aanpak rol CRV

KI-organisatie KI Samen stapt opnieuw naar de rechter. De Grashoeker organisatie vindt dat RVO moet onderzoeken of CRV de rol van stamboekhouder wel kan combineren met de rol van commerciële organisatie.

'We willen een level playing field. KI Samen hoeft niet beter te worden behandeld, maar ook niet minder', stelt Gerard Scheepens van KI Samen. Hij doelt op de rol die coöperatie CRV heeft als eigenaar van het stamboek én spermaverkoper.

'Deze discussie loopt eigenlijk al sinds de vorming van CRV in 1998. We zijn geen moment in het nauw gekomen', legt CRV-voorzitter Peter Broekx uit.

Stieradvies

KI Samen ziet dit anders. Inspecteurs die de koeien inschrijven, zijn in dienst van CRV. Daarmee hebben ze indirect belang bij de verkoop van CRV-sperma.

Volgens Wietse Duursma, vice-voorzitter van CRV, heeft dit aandacht: 'De onafhankelijkheid van de inspecteurs heeft meer focus gekregen. Ze zijn in dienst van de coöperatie CRV en moeten koeien inschrijven. Ze geven niet uit eigen beweging stieradvies. Mocht een veehouder hier wél om vragen, dan krijgt de veehouder advies op basis van de door de veehouder te overwegen stieren.'

Een ander pijnpunt is in ogen van Scheepens dat CRV toegang heeft tot stamboekgegevens, waardoor CRV haar concurrenten in een ongelijke positie zet. Hierover spande KI Samen in 2017 een rechtszaak aan bij het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBB). 'Het CBB gaf ons gelijk, het RVO moest onderzoek doen naar belangenverstrengeling binnen CRV. RVO maakte er zich met een jantje-van-leiden vanaf, waarop CRV de erkenning behield.'

WOB-verzoek

Een verzoek op basis van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) van KI Samen naar dit onderzoek had veel voeten in aarde; begin 2018 was alle informatie binnen. Reden voor KI Samen om opnieuw naar het CBB te stappen om RVO tot actie te dwingen.

Duursma benadrukt dat meer veranderingen zijn doorgevoerd om de onafhankelijkheid van het stamboek te laten zien. Zo verdween de bestelknop bij de stamboeksite 'stier zoeken'. Hiermee konden veehouders direct sperma bestellen van het bedrijf CRV. 'We willen alles doen om de coöperatie los te zetten van het bedrijf. De coöperatie heeft een eigen website. Het kost leden geld. Ook omdat vroeger de stamboekregistratie door de GES-partners werd betaald. Nu doen we dit zelf.'

Leden aan basis

Daarbij staan volgens Duursma de leden aan de basis van het stamboek: 'Zij hebben dan ook zeggenschap hoe wij het als coöperatie doen. Denk bijvoorbeeld aan de bepaling van het fokdoel. Functioneert CRV niet goed, dan benadelen we daarmee de leden.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  29° / 18°
  60 %
 • Maandag
  25° / 19°
  70 %
 • Dinsdag
  24° / 15°
  70 %
Meer weer