Kritiek+KI+Samen+op+stier+zoeken
Nieuws
© ki samen

Kritiek KI Samen op stier zoeken

Fokkerijorganisatie KI Samen uit forse kritiek op veeverbeteringscoöperatie CRV omdat een aantal stieren niet te zien waren op 'stier zoeken'. KI Samen beticht eigenaar CRV van het voortrekken van eigen stieren.

De fokwaarden van een aantal stieren van KI Samen waren gedurende het weekend van 7 november niet te zien. Na het weekend werd de fout hersteld.

Voor KI Samen was dit voorval reden om aan de bel te trekken. CRV, de beheerder van 'stier zoeken', zou de eigen stieren voortrekken. Dat liet directeur Gerard Scheepens van KI Samen optekenen in De Volkskrant.

Er waren niet alleen gegevens van KI Samen-stieren verdwenen, maar ook van stieren van Cogent en Viking Genetics. 'Opvallend genoeg waren de Viking-stieren die wij verkochten verdwenen, terwijl andere stieren van Viking wel via het systeem waren te vinden', vervolgt Scheepers.

Verder verdween ook een stier waarvan bij KI Samen sperma is gevangen, maar die niet door de Grashoekse ondernemer werd vermarkt, aldus Scheepens. Overigens hadden oude stieren, zoals de bekende Triosex wel een fokwaarde.

Technische fout

Volgens een woordvoerder van CRV ligt het tijdelijke niet-publiceren aan een technische fout. Achtergrond daarvan was het niet betalen van rekeningen door KI Samen aan Genetische Evaluatie Stieren (GES), de onafhankelijke partij die de fokwaardeschattingen publiceert.

Door de betalingsachterstand trof GES voorbereidingen om de fokwaarden van stieren, verkocht door KI Samen, niet meer te berekenen. Ter voorbereiding werd een selectie gemaakt van stieren die bij een volgende indexdraai buiten de boot zouden vallen. Deze selectie werkte vervolgens door in 'stier zoeken,' omdat dat systeem aan de GES-gegevens is gekoppeld.

De fout kwam aan het licht nadat alsnog was betaald. KI Samen geeft aan dat werd gewacht met betalen, omdat de organisatie duidelijkheid wilde over het wel of niet officieel erkend zijn van de GES-fokwaarden . Het antwoord hierop blijft nog altijd uit, aldus Scheepens.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  7° / 4°
  10 %
 • Donderdag
  6° / 4°
  60 %
 • Vrijdag
  6° / 3°
  70 %
Meer weer