KI+Samen+niet+blij+met+nieuwe+fokwaarden
Nieuws
© ki samen

KI Samen niet blij met nieuwe fokwaarden

KI Samen heeft minder enthousiast gereageerd op de doorgevoerde correcties bij de basisaanpassing van de fokwaardeschatting. In de ogen van de fokkerijorganisatie is het geen goede weerspiegeling van wat in de praktijk zichtbaar is.

Dat zou wel het geval moeten zijn, stelt KI Samen nadat stichting Genetische Evaluatie Stieren eergisteren de nieuwe fokwaarden publiceerde.

KI Samen is bijvoorbeeld minder tevreden over de aanpassing van de INET-formule. Daarin worden melkstieren extra gewaardeerd, terwijl gehaltenstieren in deze nieuwe index juist minder hoog scoren dan voorheen.

Exterieur

Ook de nieuwe manier van het berekenen van de exterieurfokwaarde krijgt bij KI Samen de handen niet op elkaar.

Terwijl voorheen de door de inspecteur beoordeelde bovenbalkkenmerken van dochters leidend waren, worden nu die bovenbalkkenmerken bepaald op basis van een samenstelling van de lineaire onderbalkkenmerken.

Op zich is dat niet vreemd. En dergelijke vorm van berekenen, ook wel compositie-methode genoemd, wordt in de meeste landen toegepast. Overigens wordt de berekening van Totaal Exterieur uit de bovenbalkkenmerken niet veranderd.

Timeless Pp

Toch wringt volgens KI Samen de schoen. De stier Timeless Pp (Canvas x Teatime) kreeg bij de decemberdraai nog 107 voor totaal exterieur. Door de basisaanpassing is een verlaging van deze fokwaarde te verwachten.

Dat de stier nu op een gemiddelde van 100 uitkomt, is volgens Samen al te gortig. 'Zijn dochters zijn gemiddeld met 82,1 punten voor Algemeen voorkomen ingeschreven. Dan is een fokwaarde die niet afwijkt van de basis wel erg laag. Dat verbaast ons', stelt Gerard Scheepens van KI Samen.

Weer

 • Woensdag
  10° / 8°
  95 %
 • Donderdag
  6° / 2°
  70 %
 • Vrijdag
  4° / 0°
  80 %
Meer weer