Aardwarmte+klaar+voor+opschaling+in+Zuid%2DHolland
Nieuws
© Trias Westland

Aardwarmte klaar voor opschaling in Zuid-Holland

Aardwarmte kan voorzien in een derde van de warmtebehoefte van Zuid-Holland. Dat zegt de Geothermie Alliantie in een woensdag gepresenteerd visiedocument. Er is voldoende kennis opgedaan om de techniek op te schalen. Hierdoor profiteren behalve kassen straks ook woningen, kantoren en instellingen van aardwarmte.

De ondergrond van Zuid-Holland is volgens de alliantie zeer geschikt om diepliggende watervoerende zandlagen te benutten voor de winning van aardwarmte, ook wel geothermie genoemd.

'Het principe is simpel. Eén boorput zorgt voor het oppompen van warm water, een andere boorput, op enige afstand gelegen, voert het afgekoelde water terug, zodat het op enkele kilometers diepte weer op temperatuur kan komen.'

Congres

De Geothermie Alliantie bood haar visie aan tijdens het congres Trias Westland in Naaldwijk aan Meindert Smallenbroek, directeur Warmte & Ondergrond bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. De Visie Aardwarmte laat zien dat circa de helft van de huidige aardwarmte in Nederland in Zuid-Holland wordt gewonnen.

De huidige warmtevraag in deze provincie is 115 petajoule en de verwachting is dat die door energiebesparing in 2050 naar 75 petajoule daalt. Het winbare potentieel aardwarmte wordt geschat op 25 tot 40 petajoule. De Geothermie Alliantie stelt zich in de visie ten doel om in 2040 een derde van de warmtebehoefte van Zuid-Holland uit aardwarmte te halen.

Provincie

De eigenschappen van de verschillende bodemlagen, ook wel geologische formaties genoemd, in de provincie, hun potentie en welke technieken het best kunnen worden toegepast, zijn grotendeels geïnventariseerd. De Geothermie Alliantie zet nu in op het optimaal benutten van deze formaties in de hele provincie in plaats van per project. Zo kunnen meerdere projecten tegelijk worden gerealiseerd, waarmee de inzet van aardwarmte wordt opgeschaald en versneld.

In Zuid-Holland is al veel ervaring met het toepassen van geothermie opgedaan, vooral in de tuinbouw. De visie beschrijft hoe geothermie op grotere schaal voor woningen, kantoren en instellingen kan worden toegepast.

De Geothermie Alliantie bestaat uit brancheorganisatie DAGO, Energie Beheer Nederland (EBN), Eneco, gemeente Westland, duurzaam energie- en afvalbedrijf HVC, geothermieoperator Hydreco Geomec en provincie Zuid-Holland.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  3° / -1°
  10 %
 • Dinsdag
  5° / 0°
  10 %
 • Woensdag
  5° / 2°
  10 %
Meer weer