Koekoekspolder+energieneutraal+in+2030
Nieuws
© John Oud

Koekoekspolder energieneutraal in 2030

Glastuinbouwgebied De Koekoekspolder bij IJsselmuiden moet in 2030 energie- en CO2-neutraal zijn. Dat is het doel van Stichting KKP Energieneutraal 2030, waarin twintig glastuinders hun krachten bundelen.

De Koekoekspolder bestaat uit 100 hectare aan groente- en fruitkassen. De stichting wil warmte uit verschillende, duurzame bronnen halen. Sinds 2012 wordt een deel van de kassen al verwarmd met geothermie, warmte uit de diepe aarde.

De glastuinders in het gebied hebben hierdoor tot nu toe 50.000 ton CO2 gereduceerd. Met de huidige geothermiebron wordt op dit moment 6 miljoen m³ aardgas per jaar bespaard. Het doel is om in 2030 50 miljoen m³ aardgas te vervangen voor duurzame warmte.

Geothermie

Er zijn daarom plannen om meerdere geothermieputten ter realiseren, waarvan de eerstvolgende in 2021 klaar moet zijn. Daarnaast komt er een houtgestookte installatie, waarin warmte wordt geproduceerd door de verbranding van snoeihout. De bouw daarvan start nog dit jaar. De verschillende energiebronnen worden via een warmteleiding met elkaar en met de kassen verbonden. Voor de telers is het vooral belangrijk dat ze daardoor leveringszekerheid en flexibiliteit krijgen.

Naast warmte heeft de groente- en fruitteelt ook CO2 nodig. Daarvoor kan CO2 gebruikt worden die vrijkomt in de houtgestookte installatie. Daarnaast wordt onderzocht of de telers gebruik kunnen maken van afgevangen CO2 van afvalverwerker Twence in Hengelo.

Duurzaamheidsambities

De glastuinders werken samen met de gemeente Kampen, het programma Nieuwe Energie Overijssel, provincie, netwerkbedrijven, leveranciers en investeerders. De plannen sluiten aan bij de duurzaamheidsambities van gemeente Kampen. De Koekoekspolder is één van de beoogde projecten in de Proeftuin Regionale Warmtetransitie in het programma Nieuwe Energie Overijssel. Ook voor provincie Overijssel is het een belangrijke stap. Provincie Overijssel wil namelijk energieneutraal zijn in 2050.

De telers zien mogelijkheden om in de toekomst op te schalen tot een regionaal warmtenet. Daarop zouden dan ook woningen en bedrijventerreinen in de gemeente Kampen, Zwolle en Zwartewaterland aangesloten kunnen worden.

Weer

 • Dinsdag
  18° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  19° / 8°
  10 %
 • Donderdag
  16° / 12°
  70 %
Meer weer