Limburgse+aardwarmteprojecten+mogen+weer+van+start
Nieuws
© Alex J.de Haan

Limburgse aardwarmteprojecten mogen weer van start

Twee stilgelegde aardwarmteprojecten in tuinbouwgebied Californië vlakbij Grubbenvorst, mogen waarschijnlijk binnen afzienbare tijd weer worden opgestart.

Het gaat om project Californië Lipzig Gielen (CLG) en Californië Wijnen Geothermie (CWG) in het betreffende glastuinbouwgebied. Dagblad De Limburger bericht hierover deze week op de website. Beide projecten zijn in 2018 op last van Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) na overleg met het ministerie van Economische Zaken stilgelegd.

• Lees ook: Aardwarmteproject CLG ligt stil na aardbevingen

Bij project CLG werd hiertoe besloten na twee aardbevingen in de regio. SodM waarschuwde eerder al voor een verhoogd risico op aardbevingen als gevolg van het boren naar aardwarmte in de buurt van actieve breuken in de ondergrond. Specialisten melden nu echter dat de bestaande bron bestand is tegen dergelijke risico's.

Verstopte injectieput

Van de aardwarmtebron bij paprikabedrijf Wijnen Square Crops werd afgelopen zomer de vergunning niet verlengd. Het probleem bij deze bron is een verstopte injectieput, waarvan reparatie mogelijk seismologische activiteit veroorzaakt. Nu is een risico-analyse uitgevoerd op basis waarvan SodM definitief besluit of het project opnieuw kan worden opgestart.

• Lees ook: CWG Grubbenvorst stopt met winning aardwarmte

Zowel bij CLG als bij CWG zijn de aangesloten kwekers vanwege het wegvallen van de mogelijkheid om hun kassen te stoken met aardwarmte tijdelijk omgeschakeld op wkk's en conventionele verwarmingsketels.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  4° / 2°
  50 %
 • Zaterdag
  7° / 2°
  40 %
 • Zondag
  10° / 4°
  70 %
Meer weer