Regels geothermie worden strenger

Het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) gaat strengere regels hanteren voor aardwarmteprojecten in Nederland.

Regels+geothermie+worden+strenger
© Roel Dijkstra

Dit heeft de dienst deze week aangekondigd. 'Geothermie gaat met het Klimaatakkoord een grote vlucht nemen. Dit moet veilig gebeuren', legt een woordvoerder van het SodM de stap uit.

Het SodM kondigt aan dat het geothermieputten intensiever gaat controleren en dat het strengere eisen gaat stellen aan deze putten. 'Alle aardwarmteprojecten hebben te maken met corrosie van de put door het oppompen van het zoute water uit de ondergrond', stelt de woordvoerder. 'In enkele gevallen is een put zelfs stilgelegd om lekkage te voorkomen.'

Duurzaam

Volgens het SodM moet dit probleem duurzaam worden opgelost. Daarbij valt te denken aan coating van de putten, tweewandige putten of putten van ander materiaal.

De eerste optie heeft evenwel niet de voorkeur van het SodM. 'Anticorrosiemiddelen zijn niet erg duurzaam', geeft de woordvoerder op als bezwaar. De overheidsorganisatie wil over mogelijke oplossingen in overleg met de sector. De nieuwe regels moeten voor het eind van dit jaar gaan gelden.

Nieuwe eisen voor de put gaan niet gelden voor al bestaande aardwarmteprojecten, stelt de woordvoerder. Wel wordt de controle hier geïntensiveerd. Nederland telt op dit moment 23 aardwarmtewinningsplaatsen. 'Daar hebben zich nog geen lekkages voorgedaan', aldus het SodM.

Doelmatige maatregelen

Stichting Platform Geothermie, de onafhankelijke landelijke instantie die zich inzet voor geothermie in Nederland, zegt in gesprek te willen over doelmatige maatregelen. 'Juist aan de vooravond van de energietransitie is het van groot belang dat alle krachten, kennis en kunde worden gebundeld', reageert het platform.

De stichting wijst erop dat operators van een geothermieput op verschillende manieren de goede werking controleren. Die variëren van monitoring van de put, het toevoegen van corrosieremmers tot aan sensoren die de samenstelling van het opgepompte water registreren.

Masterplan

In mei 2018 is het 'Masterplan Aardwarmte in Nederland' gepresenteerd. Daarin was ook aandacht voor de groei van en de veiligheid van de geothermieprojecten. In het Klimaatakkoord wordt bijna een vertienvoudiging van het aantal projecten in de komende twaalf jaar voorspeld.

Het SodM houdt toezicht op de Nederlandse aardwarmte-initiatieven en adviseert bij vergunningaanvragen. Veel glastuinbouwbedrijven maken gebruik van geothermie.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  18° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  17° / 11°
  80 %
Meer weer