Vlaamse+kippenboeren+spieken+in+Nederland
Nieuws
© Peter Nicolai

Vlaamse kippenboeren spieken in Nederland

De Vlaamse pluimveesector is op zoek naar een nieuw type kip. Daar kennen ze momenteel alleen de traditionele en de biologische kip. Donderdag bezochten Vlaamse pluimveehouders hun Nederlandse collega's.

'Nederland is veel verder in de introductie van alternatieve kipconcepten', zegt Evelien Lambrecht, adviseur bij het Vlaamse onderzoeks- en adviesbureau Inagro. 'Supermarkten zijn er veel actiever mee. Het wordt in Nederland vooral opgelegd door de retail. Wij willen via een coöperatieve samenwerking met Vlaamse pluimveehouders zo'n ander type kip in de markt zetten.'

De Belgische kippenboeren bezochten onder andere het bedrijf van de familie Bruijckere in Aardenburg, waar de Nieuwe Standaard Kip wordt gehouden. Ook gingen ze kijken bij de familie Jacobs in Woensdrecht, op dit pluimveebedrijf wordt gewerkt met een wintertuin. 'We waren benieuwd hoe onze collega's in Nederland het aanpakken', aldus Lambrecht. 'Op welke manier ze hun kippen kweken en volgens welke houderijsystemen.'

Consument wil meerprijs betalen

Uit onderzoek blijkt dat de Vlaamse consument bereid is een meerprijs te betalen voor een vleeskip waarvan de productie is afgestemd op de leefomstandigheden, gezondheid en smaak. Zo'n lokaal gehouden kip kan een plaats krijgen op de Vlaamse markt, naast de traditionele vlees- en biokip.

De 'andere kip' zou een nieuwe bedrijfsstrategie kunnen zijn voor Vlaamse pluimveehouders die zich willen onderscheiden van gangbaar en biologisch.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  15° / 9°
  50 %
 • Zaterdag
  16° / 6°
  65 %
 • Zondag
  17° / 10°
  70 %
Meer weer