%27Kramer+stoot+met+bio%2Duitspraak+boeren+tegen+hoofd%27
Interview
© Nieuwe Oogst

'Kramer stoot met bio-uitspraak boeren tegen hoofd'

Lijsttrekker van de Fryske Nasjonale Partij (FNP) en gedeputeerde Johannes Kramer wil dat de landbouw volledig overschakelt naar biologisch. Zonde, vindt schapenhouder en actief FNP-lid Gabe Schaaf.

Gaat het idee voor een 100 procent biologische landbouw te ver?

'Veel te ver. Collega-boeren vragen mij of het Kramer in de bol is geslagen. Dat doen niet alleen gangbare, maar ook biologische boeren. Zij zitten vooral in over de marktprijs als iedere boer biologisch wordt. 100 procent biologisch is niet haalbaar, ook niet over dertig, veertig jaar. Daar is geen markt voor. Dat zie je nu al, de markt is overvoerd.

Je kunt alles uit de kast halen om boeren in omschakeling te helpen, maar we kunnen hier niet volledig biologisch worden

Gabe Schaaf, actief FNP-lid en schapenhouder

'Tijdens een FNP-bijeenkomst op Dairy Campus heb ik Kramer gezegd dat hij hiermee veel boeren tegen het hoofd stoot. Zijn uitspraken zijn geen goede waardering voor gangbare bedrijven. Die hebben de afgelopen jaren enorme stappen gezet, door bijvoorbeeld minder kunstmest te gebruiken. Het is niet eerlijk naar hen toe om nu te zeggen dat alles volledig biologisch moet.'

Kramer wil de overschakeling vergemakkelijken door vrijstelling van onroerendezaakbelasting (ozb) en waterschapsheffingen. Is dat haalbaar?

'Het zou mooi zijn als dat zou kunnen. Maar het is heel lastig. In Leeuwarden willen ze bijvoorbeeld niets weten van een lagere ozb voor boeren, daar hebben we als bestuur van de LTO Noord-afdeling hard aan getrokken.

'Je kunt van alles uit de kast halen om de omschakelaars te helpen. Maar in Nederland hebben we niet de situatie om volledig naar biologisch over te schakelen.'

• Lees ook: FNP onderzoekt vrijstelling ozb voor bioboer

Waar moet de landbouw naartoe?

'Stel dat over tien jaar de landbouw in Friesland voor 20 procent biologisch is, dan is dat al een enorm succes. Het is juist zaak om de andere 80 procent mee te nemen in meer verduurzaming. Daar zie ik een grotere milieuwinst dan wanneer we ons alleen richten op 100 procent biologische landbouw.'

Heeft u plannen voor uw eigen bedrijf om over te schakelen?

'Nee. Met mijn vrouw run ik een bedrijf van tweehonderd schapen. We hebben veel natuurland. De schapen krijgen hierdoor extra krachtvoer. Biologisch krachtvoer is voor ons te duur.'

Gaat de uitspraak van Kramer de FNP boerenstemmen kosten?

'Naar een volledig biologische landbouw gaan, is geen standpunt van de partij, maar van Kramer. De FNP wil een grondgebonden en natuurinclusieve landbouw. Kramer nuanceert zijn uitspraak, maar het staat wel in de krantenkoppen. Ik verwacht dat het boerenstemmen gaat kosten, maar anderen zullen juist wel op de FNP stemmen.'

• Lees ook: 'Verdienmodel voor gangbare landbouw loopt ten einde'

Weer

 • Zondag
  22° / 11°
  10 %
 • Maandag
  25° / 11°
  10 %
 • Dinsdag
  27° / 12°
  10 %
Meer weer