Biologisch+is+niet+partijgebonden
Ingezonden
© Dirk Hol

Biologisch is niet partijgebonden

Twee Friese biologische boeren willen geen partijpolitieke discussie over biologische landbouw bij de Statenverkiezingen. Bioboeren zitten bij alle politieke partijen en kerkelijke en maatschappelijke organisaties. Overal zijn spanningen tussen gangbaar en biologisch. Het gaat om persoonlijke bewustwording; gun ieder zijn eigen tempo.

Duidelijkheid is een groot goed. Gedeputeerde Johannes Kramer van de Fryske Nasjonale Partij (FNP) spreekt uit dat het verdienmodel van gangbare landbouw ten einde loopt. Hij heeft groot gelijk.

De gangbare landbouw zal zich kunnen ontwikkelen naar biologisch en natuurinclusief. Bioboeren willen er graag over meepraten. Maar dat moet geen welles-nietesdiscussie worden en al helemaal niet als onderdeel van partijgebonden verkiezingsdebatten die óver ons gaan en niet mét ons.

Alle partijen

Want biologisch is niet partijgebonden. Er stemmen in Nederland meer biologische boeren op het CDA dan bioboeren in Friesland die FNP stemmen. Dat maakt het allemaal zo interessant: bioboeren zitten bij alle partijen. Ze zaten afgelopen decennia al namens VVD, ChristenUnie, SGP, PvdA, D66 of GroenLinks in gemeenteraden, Provinciale Staten en waterschappen.

Die veelkleurigheid geldt ook voor de bioconsumenten. Je vindt ze nu binnen alle kerkgenootschappen en binnen alle maatschappelijke en politieke organisaties. Biologische landbouw en voeding gaan over persoonlijke bewustwording. Het is niet alleen natuurinclusief, het is ook maatschappijinclusief.

Biologische landbouw als een stip op de horizon voor Friesland en voor heel Nederland. Vanuit onze biologische idealen zeggen wij: waarom niet? Diverse mensen, ook politici, roepen meteen dat het niet realistisch is. Dat is koudwatervrees. Dat het ook niet kan op korte termijn, dat klopt. Kramer en de FNP zeggen ook niet dat het binnen vier jaar moet.

Kans

Dat er hard moet worden gewerkt, weten biologische boeren maar al te goed. Biologisch is een kans. Natuurinclusief boeren is een goed streven, maar je kunt dat nog niet als merk verkopen met een serieuze meerprijs. Boeren hebben recht op een goede prijs.

Het Skal-certificaat geeft inhoud en borging, is duidelijk en internationaal erkend. Biologische landbouw ging vanaf de jaren zeventig ondanks alle scepsis stug door. De pioniers van toen zijn opgevolgd door hun kinderen en nieuwe enthousiaste boeren sloten zich aan.

Eigenschappen

Boerenpassie, vakmanschap en durf zijn belangrijke eigenschappen voor de biolandbouw. Biologische boeren werken mét de kracht van de natuur in plaats van ertegen. Biologisch is nog meer uitzondering dan regel, maar markt en maatschappij blijven vragen en voorwaarden stellen aan wat er gebeurt in hun leefomgeving.

Steeds meer consumenten snappen gelukkig dat biologische voeding niet alleen goed is voor de eigen gezondheid, maar juist ook voor de gehele leefomgeving.

Toekomst

Over dertig tot veertig jaar zullen Nederland en de landbouw er anders uitzien. Alles verandert. Het is maar net welke kant je uit wilt groeien. Waar kiezen we voor? Als meer boeren in eigen tempo de stap naar biologisch zetten, dan is ook de vraag hoe de maatschappij, overheid en supermarkten daarin meegaan.

Daarvoor is er werk aan de winkel. Voor boeren, maar ook voor burgers en overheid. Samen kunnen we komen tot gezonde en toekomstgerichte provincies.

Pyt Sipma en Sjoerd de Hoop
Biologisch akkerbouwer in Engwierum en biologisch veehouder in Hiaure

Weer

 • Donderdag
  31° / 21°
  70 %
 • Vrijdag
  27° / 20°
  80 %
 • Zaterdag
  25° / 19°
  95 %
Meer weer