Pizzabakker+kiest+voor+kas
Nieuws
© René Eijsink

Pizzabakker kiest voor kas

Alles leek erop dat Henk Bunskoek zijn biologisch-dynamische bedrijf De Zonnehorst in 2018 kon overdragen. Maar toen dat mislukte vroeg de teler zijn voormalige stagiair en pizzabakker Giuseppe Secchi.

De Zonnehorst bestaat al sinds 1980. Vooral door de eigen winkel en de levering van groentetassen werd het bedrijf van Henk en Hillie Bunskoek in Punthorst een begrip in de regio.

Met het oog op het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd zocht Bunskoek in de afgelopen jaren naar een opvolger. Die dacht hij gevonden te hebben bij een jong stel met agrarische ambities.

Levenswerk

'Begin 2018 leek het erop dat de overdracht verwezenlijkt zou worden', blikt Bunskoek terug. 'Maar al snel bleek dat er van hun kant weinig actie was ondernomen om de financiering rond te krijgen.'

En toen sloeg bij hem en zijn vrouw de twijfel toe. 'Wij wilden hier niet weg en ons levenswerk achterlaten zonder zeker te weten dat De Zonnehorst in goede handen is.'

Werken in de pizzeria

Ze besloten toen het roer wat om te gooien en het rustiger aan te doen. Zo stopten ze na twintig jaar met het leveren van groentetassen en kon Hillie meer tijd besteden aan de winkel op het erf.

Verder werd er een nieuwe v.o.f. opgericht met de voormalige stagiair als belangrijkste partner. 'Ik heb tijdens mijn studie aan de Groene Welle in Zwolle hier twee jaar stage gelopen. En dat is mij altijd goed bevallen', vertelt Secchi.

Overnamekandidaten

Omdat Bunskoek vorig jaar bezig was met overnamekandidaten, ging Secchi na zijn studie eerst werken in een pizzeria. 'Maar op vrije dagen kon je mij dan in Punthorst vinden, want dit werk is eigenlijk ook gewoon mijn hobby.'

Bunskoek is nu blij dat hij vorig jaar de stekker uit de geplande overname heeft getrokken. En dat hij een jonge enthousiaste collega heeft die hij kan inwerken.

Onervaren

'We zijn samen verantwoordelijk voor de productie en de zorg van de teeltpercelen. Giuseppe is nog jong en op sommige vlakken nog vrij onervaren', stelt Bunskoek.

Met zijn vrouw wil Bunskoek hem de mogelijkheid bieden om zijn ondernemerschap verder te ontwikkelen en te groeien. 'Daar hebben we heel veel vertrouwen in.'

Toekomst

En ook de oud-pizzabakker is blij met zijn keuze voor de Zonnehorst. 'Ik wil voorlopig eerst rustig in het bedrijf groeien. En dan zie ik wel wat de toekomst brengt.'

Maar hij hoopt dat hij iets kan betekenen voor De Zonnehorst. 'Ik zie dit als een oase met planten, mensen en dieren. Voor mij is het een soort van paradijs.'

Weer

  • Vrijdag
    6° / 2°
    10 %
  • Zaterdag
    6° / 2°
    20 %
  • Zondag
    7° / 1°
    30 %
Meer weer