VVD+Overijssel+boos+om+%27bokjesdiscriminatie%27
Nieuws
© René Eijsink

VVD Overijssel boos om 'bokjesdiscriminatie'

VVD Overijssel noemt het 'onbestaanbaar' dat provincie Overijssel bij de geitenstop onderscheid maakt tussen de gangbare en biologische geitenhouderij. Alleen biologische geitenhouders krijgen de ruimte om bokjes zelf af te mesten.

Dat is het resultaat van een amendement van het CDA en de Partij voor de Dieren. De VVD deed woensdag tijdens de vergadering van Provinciale Staten over de groeistop een poging om hetzelfde mogelijk te maken voor de gangbare geitenhouders. Dat voorstel werd wel gesteund door de PVV, D66 en ChristenUnie, maar niet door het CDA. Hierdoor haalde het voorstel het niet.

Volgens Gert Brommer van de VVD staan gangbare geitenhouders echter voor hetzelfde probleem en discrimineert de provincie nu de gangbare melkgeitenhouders. 'De provincie moet zorgen voor een gelijk speelveld. Het is de keuze aan de ondernemer om voor biologisch te kiezen of niet. Als je dit voor de biologische geitenhouders regelt, moet je ook bereid zijn om dat voor de gangbare sector te doen.'

Afspraken

LTO Melkgeitenhouderij en de Nederlandse Geitenzuivelorganisatie (NGZO) hebben met het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit afspraken gemaakt om het gemiddelde sterftecijfer onder bokjes te laten dalen. De melkgeitenhouder is daarom langer verantwoordelijk voor de zorg van de bokjes.

CDA-Statenlid Marco van der Vegte stelt dat gangbare geitenhouders meer mogelijkheden hebben om te sturen. 'Biologische melkgeitenhouders moeten het aantal dieren met de helft terug brengen of stoppen met de biologische bedrijfsvoering. Bovendien zijn er veel meer gangbare geitenhouders. Er zijn zeven biologische geitenhouders in Overijssel met 4.500 geiten. Ter vergelijking: de gangbare geitenhouderij heeft er tachtigduizend. Dus ook met het oog op handhaving geeft dat risico's.'

Vergunde ruimte

Als biologische geitenhouders de bokjes zelf gaan afmesten, moet de vergunde ruimte bij opfokbedrijven worden weggehaald. Van der Vegte: 'Gangbare afmestbedrijven verdienen daar meer aan en zullen dus minder bereid zijn om te stoppen'.

Ook een voorstel van D66 om een aantal knelgevallen op te lossen bij bedrijven die al heel ver in het vergunningstraject waren, sneuvelde. Dit voorstel kon rekenen op steun van PVV, VVD, ChristenUnie en SGP, maar niet van het CDA. 'Volgens Gedeputeerde Staten zou dat zorgen voor een toename van vierduizend geiten. Het is heel zuur, maar het is in strijd met wat we hebben afgesproken. Als je het nu voor twee bedrijven toestaat, staan er morgen weer nieuwe bedrijven voor de deur', verzekerde Van der Vegte.

Teleurgesteld

Ook LTO Noord is 'heel erg teleurgesteld' in het besluit van Provinciale Staten om de bokjesproblematiek alleen voor biologische geitenhouders op te lossen. 'Het onderscheid is onbegrijpelijk' vindt voorzitter Ben Haarman van LTO Noord regio Oost. 'Ik vraag mij af of dat juridisch wel kan. De volle breedte van de sector is bezig met dierenwelzijn. De biologische en gangbare sector gaan heel goed met elkaar om. Er wordt nu onterecht een onderscheid gecreëerd. Als provincie zorg je voor polarisatie, terwijl het punt totaal niet relevant is.'

Volgens Brommer wordt het doel van de geitenstop uit het oog verloren. 'De geitenstop is een pauzemoment, een pas op de plaats nu er een mogelijk gezondheidsrisico is door de geitenhouderij. Wij zien dat echt als een tijdelijke maatregel. De provincie is nu te rigide, waardoor individuele knelgevallen niet worden opgelost.'

Bondje

Brommer vindt dat de Partij voor de Dieren, door een bondje met het CDA, nu als winnaar uit de bus komt. 'Laat een ding duidelijk zijn. De Partij voor de Dieren heeft als doel om de veestapel in te krimpen. Wij gaan voor een bloeiende agrarische sector. Het is principieel verre van juist om een onderscheid te maken tussen biologisch en gangbaar. Een bokje is een bokje. Het drijft een wig tussen bedrijven.'

Weer

 • Woensdag
  21° / 6°
  10 %
 • Donderdag
  18° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  20 %
Meer weer