Tegenvallende export legt druk op tarwemarkt

De tegenvallende exportcijfers van de Europese Unie (EU) en Verenigde Staten (VS) zorgen voor een behoorlijke daling van de tarwenoteringen op de internationale markten.

Tegenvallende+export+legt+druk+op+tarwemarkt
© Twan Wiermans

Bij de Matif in Parijs daalde de termijnnotering voor voertarwe afgelopen maand van 205 euro naar 191 euro per ton. Deze daling is opmerkelijk, gezien de aankondiging van een forse daling van het areaal tarwe in de VS en de ongunstige winterse omstandigheden daar en in Canada.

In een analyse stelt beursmakelaar De Vries & Westermann dat de prijsdaling op de tarwemarkt vooral een gevolg is van de tegenvallende exportcijfers van zowel de EU als de VS. Vanuit de EU is vanaf 1 juli tot en met de tweede week van februari ruim 10 miljoen ton tarwe geëxporteerd. Dat is ongeveer 5 miljoen ton minder dan vorig jaar.

Ook de Amerikaanse export van tarwe blijft moeizaam verlopen, meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) in het weekbericht granen. De exportteller staat voor dit seizoen op 17,8 miljoen ton tarwe. Dat is 9 procent minder dan vorig jaar in dezelfde periode.

Concurrentie uit Rusland

De EU en VS ondervinden op de wereldmarkt vooral veel concurrentie van tarwe uit Rusland. De laatste prognose gaat uit van een totale Russische export van 37,4 miljoen ton tarwe. Dit is slechts 3,4 miljoen ton minder dan vorig jaar, ondanks de veel kleinere tarweoogst.

Het is zeer twijfelachtig of de verwachte exportvolumes voor de EU en VS dit seizoen nog worden gehaald. Het betekent dat er ruimte ontstaat op de voorraadbalans, zonder dat daar vooralsnog een concrete vraag tegenover staat.

• Bekijk de marktprijzen van granen in Nederland

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer