Rusland+ziet+af+van+exportbeperking+graan
Nieuws
© Twan Wiermans

Rusland ziet af van exportbeperking graan

Het ministerie van landbouw in Rusland heeft aangekondigd dat er dit seizoen geen maatregelen worden genomen om de export van granen te beperken.

Dit ondanks eerdere meldingen dat de Russische overheid vanwege een beperkte beschikbaarheid van tarwe uitvoerheffingen zou overwegen. Tot en met de tweede week van januari heeft Rusland al 24,6 miljoen ton tarwe geëxporteerd. Dat is nu al 13,5 procent meer dan in dezelfde periode vorig seizoen.

De prognose voor de totale Russische tarweverkoop naar het buitenland is inmiddels positief aangepast tot 35,1 miljoen ton, meldt RVO in weekbericht granen. In het Zwarte Zeegebied verwacht ook Oekraïne meer tarwe te exporteren dan vorig jaar. De prognose is nu 15,5 miljoen ton.

Verenigde Staten

De export van granen vanuit Rusland en Oekraïne verloopt overigens de laatste week wat minder vlot vanwege de stijging van de lokale prijzen. Dat biedt onder meer mogelijkheden voor de Verenigde Staten. Afgelopen week exporteerde dat land 545.800 ton. De totale exportvolume voor dit seizoen komt daarmee op 13,5 miljoen ton. Dat is altijd nog 11 procent minder dan vorig seizoen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  24° / 14°
  20 %
 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
Meer weer